Mayors rule the world!

Ze sleepte de Nederlandse staat voor de rechter en kreeg drie keer de titel 'meest duurzame persoon van Nederland'. Marjan Minnesma, directeur van Urgenda, is een echte pionier en voelt de noodzaak om te verduurzamen tot in haar tenen: “Den Haag moest mee, de overheid moest meer werk maken van duurzaamheid. Daarom heb ik een rechtszaak met liefde aangespannen.”

Ondanks de urgente oproep om sneller op te schalen naar meer duurzame projecten is ze ook te spreken over een aantal projecten in ons land: “In de gemeente Haarlemmermeer biedt woningcorporatie Ymere in samenwerking met energiemaatschappij Tegenstroom zonnepanelen aan huurders aan. Die gaan er dan vanaf dag 1 op vooruit. In Limburg werken acht gemeenten samen om in 2040 energieneutraal te worden en in Friesland proberen ze grondstofstromen in de provincie te houden. Dat zijn mooie initiatieven.”

Toch moet er volgens Marjan een turbo op: “We hebben niet tot 2050, het moet nu. Sinds de industriële revolutie is de aarde al een graad warmer; er is meer droogte en de oceaan is zuurder. We steken massaal onze kop in het zand. We worden boos als er een spelletje van de tv gaat, maar hier niet over. Hoe kan dat?”

Dat het in 20 jaar opgelost kan worden heeft de pionier al onderzocht: “Het vereist moed en lef, dat pionieren. Maar als het kan, moeten we het doen.”

_BT Clear
_BT Clear