Buiten de lijntjes kleuren

Pionieren in de publieke sector is een leuke, echt vlotte activiteit waar je energie van krijgt. Dát is een van de illusies die Jorrit de Jong, Harvard hoogleraar en onderzoeker weg wil nemen.

De medeoprichter van de Kafka-brigade, opgericht om overbodige en disfunctionele bureaucratie op te sporen en aan te pakken vertelt: “Ik had eens een sessie met boeren en politici over TGV. Daarmee doel ik niet op die snelle trein, maar traag groeiende vleeskuikens. Een milieu‐ en diervriendelijk alternatief voor de bestaande kippenschuren. Om dit te realiseren moest de stal regelmatig verplaatst worden. Dit kon niet, want als het afgebroken werd moest er een sloopvergunning afgegeven worden en zodra het weer opgebouwd werd een bouwvergunning. Vette pech dus voor de kippen.”

Zulke dingen moeten anders volgens de Harvard-docent en de gemeenten zijn aan zet. “Ze moeten meer doen met minder en dat vraagt om een andere manier van werken. Ambtenaren zijn soms terughoudend, omdat ze het werk moeten doen binnen strak omlijnde kaders. Ze mogen wel eens buiten de lijntjes gaan kleuren. Soms moeten ze zelfs over de grenzen van de formele bevoegdheid gaan. Dat is waar leiderschap begint.”

Volgens De Jong is het innovatiespeelkwartier nu voorbij: “Werk aan de echt belangrijke issues, ga voor het hooghangende fruit!"

advertentie

advertentie

_BT Clear
_BT Clear