Excursies

_BT Clear

Excursie 10 – Proef de sfeer en het fruit!

De gemeente Haarlemmermeer is rijk aan tal van prachtige kwekerijen en moestuinen. En die mogen gezien worden! De biologische buurtmoestuin de Groenste Tuin is gestart met een eenmalige subsidie vanuit de gemeente. Inwoners van Nieuw-Vennep zijn er nu structureel bij betrokken. Enthousiaste tuinders van de Groenste Tuin namen bestuurders dinsdagmiddag mee in hun dagelijkse bezigheden.

Excursie 11 – Zorg waar je van kunt leren

Goede zorg en begeleiding is voor veel ouderen en jongeren met een beperking niet vanzelfsprekend. Zeker als veel van deze taken op de schouders van familie en vrienden terechtkomen. Om mantelzorgers te ontlasten en de beginnende zorgvraag te ondervangen, bieden verschillende instanties cliënten de mogelijkheid op een prettige dagbesteding. In de gemeente Haarlemmermeer doen onder andere zorgerf ‘Boerengeluk’ en zorgtuin ‘De Tas’ er alles aan om deze mensen zo goed mogelijk op te vangen. Hoe zij dat op creatieve wijze doen, werd vanmiddag duidelijk tijdens een rondleiding op beide locaties.

Boerengeluk biedt met name ouderen met een zorgvraag een zinvolle dagbesteding. Door de gemoedelijke sfeer en landelijke omgeving voelen de ouderen zich doorgaans snel thuis en merken vaak dat de achteruitgang van de geestelijke en/of lichamelijke functies wordt vertraagd. De Tas richt zich meer op jongeren met een beperking en heeft als motto: ‘Zorg voor de natuur en zorg voor elkaar’! Het werken met bloemen, planten en klanten in de tuin en het winkeltje is voor hen een leerzame en plezierige ervaring. De excursie liet verschillende facetten van zorg en educatie zien.

_BT Clear

Excursie 16 – De Stelling van Amsterdam: van vooruit naar vroeger

Het Fort bij Aalsmeer, ook wel bekend als het Fort Rijsenhout, is onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Het maakte deel uit van de verdedigingslinie rondom de hoofdstad van Nederland en heeft een rijke geschiedenis. Inmiddels is het fort met zijn Unesco Erfgoedstatus een plek van rust en reflectie te midden van de drukte van Schiphol.

Met een bezoek aan deze bijzondere plek werd dinsdagmiddag duidelijk hoe dit monument een succesvolle herbestemming heeft gekregen. Op locatie werden congresgangers rondgeleid door Harm van Harten, de beheerder van het Luchtoorlog- en Verzetsmuseum van Stichting CRASH. Daarnaast stond er een ‘lesje’ kuddegedrag op het programma: een inspiratiesessie door boer (Paul) Bos van fortboerderij Dijkzicht. Dit was een interactieve workshop met de schaapskudde over verdedigen, vrijheid, natuurlijk leiderschap en innovatie.

Excursie 24 – Grenzeloze Veiligheid

Tijdens deze excursie konden deelnemers ontdekken hoe er invulling wordt gegeven aan de rol van de grenspolitie. Het is de taak van de KMAR om de veiligheid van de staat te bewaken, zowel binnen de grenzen van Nederland als ver daarbuiten. De Marechaussee controleert niet alleen het grensverkeer van personen op luchthavens, maar zet zich ook in om criminelen op te sporen. Alleen al op Schiphol zijn ruim 1800 medewerkers van de KMAR actief, waarbij hun functie als grenspolitie centraal staat.

De visie van deze organisatie is Grenzeloze Veiligheid en dit motto liep als rode draad door de presentaties. Deze gevarieerde excursie naar de Koningin Maxima Kazerne was dan ook bij uitstek geschikt voor mensen die nieuwsgierig zijn naar alle facetten van de Marechaussee.

_BT Clear