Jan van Zanen

Eenheidsworst is zelden de oplossing

_BT Clear

Jan van Zanen heeft zijn eerste jaar als voorzitter van de VNG er bijna op zitten. Hij kijkt terug en blikt vooruit. Eerst wordt er stilgestaan bij het treurige nieuws dat Kor Dijkstra, burgemeester van Grootegast, vannacht is overleden. Hij is 62 jaar geworden.

Van Zanen bedankt Kees Jan de Vet en Ton Crépin voor hun jaren bij respectievelijk de VNG en het Congres- en Studiecentrum VNG. Vervolgens kijkt hij terug naar vorig jaar: “Hierin hadden we een aantal belangrijke thema’s, maar er werd met geen woord gerept over asielzoekers en dat stond vanaf de zomer 2015 natuurlijk op ieders agenda. Dit geeft aan dat alles snel verandert en pionieren is dan noodzakelijk. Hierin zijn gemeenten een onmisbare schakel.”

Volgens de voorzitter willen inwoners gezien en gehoord worden, juist door hun gemeente. “Zij zijn het uitgangspunt voor beleid en de beste ideeën zitten vaak bij de mensen zelf. Het is tijd voor radicale verandering en we moeten af van het klassieke beeld; we mogen niet teruggrijpen naar oude gewoontes. Gemeenten zijn niet uniform en mensen ook niet. Eenheidsworst is dus zelden de oplossing.“ Zijn eerste jaar zit er op en hij wil in de komende jaar werken aan oplossingen. “Oplossingen komen niet door regels en wetten, maar ontstaan in de praktijk en de gemeenschap moet ons vertrekpunt zijn!”

_BT Clear
_BT Clear