De tijd van eindplaatjes is voorbij

Wim van de Donk, commissaris van de Koning in Noord‐Brabant, is voorzitter van de commissie Toekomstgericht lokaal bestuur. Volgens hem geeft de vraag ‘Wat is het eindplaatje?’ al aan dat er iets mis gaat in het lokale bestuur. “De tijd van eindplaatjes is voorbij. We moeten de politieke democratie weer verbinden met de maatschappelijke democratie. Die werd vroeger gedragen door de verzuiling, maar nu is het meer los zand.”

Volgens Van de Donk is de toekomst van het lokale bestuur niet het herordenen van stoelen in het stadhuis. “Soms komen dingen als een unidentified political object op je af en dan weet je niet wat je er mee moet. Daarom hebben we het AAA-bestuur nodig. Bestuur met Ambitie en een goede Agenda die een Alliantie vormen. Er zijn veel mensen bezig met het ontwikkelen van de democratie en we hebben elkaar nodig.”

Speciale aandacht in zijn toespraak is er voor de rol van de burgemeesters: “Ze zijn van iedereen en die rol is belangrijk voor langetermijnstabiliteit. Juist als het ingewikkeld wordt, is een onafhankelijk arbiter iets wat heel kostbaar is.”

Dat het oplossen van de problemen niet eenvoudig is, blijkt uit de titel van de Oproep van commissie Toekomstgericht lokaal bestuur: ‘Op weg naar meervoudige democratie’.

_BT Clear
_BT Clear