Overheid 3.0

Minister Plasterk wil beginnen met wat goed nieuws. Dat mag volgens hem ook wel eens belicht worden. “Het kabinet heeft het laatste jaar veel bereikt. De economie is weer aan het groeien en dat is een goed teken."

Niet alles loopt nog op rolletjes; het kabinet heeft de afgelopen periode veel veranderingen meegemaakt. “We hebben deze kabinetsperiode de grootste decentralisatie ooit doorgevoerd. Dit zal in de komende jaren nog zijn uitwerkingen hebben. We moeten het samen aanpakken. Hierin luisteren we ook naar het lokale bestuur, daarom zijn we bijvoorbeeld aan het kijken of we minder landelijke en meer lokale belasting kunnen heffen.”

Volgens Plasterk is de overheid veranderd naar 3.0. Niet meer het opleggen van regels en financiële consequenties verbinden aan keuzes, maar met de koppen bij elkaar komen. Hij ziet het dan ook als zijn plicht om samen met lokale bestuurders te komen tot een actieplan om raadsleden in een betere positie te brengen. "We willen trainingen gaan geven die aansluiten op de actualiteiten en regionale samenwerking stimuleren. En er komt een digitaal leerplatform voor raadsleden."

Of hij er volgend jaar weer bij is, weet hij nog niet: “Sinds ik minister ben, ben ik elk jaar bij het VNG Jaarcongres geweest. Het zou weleens kunnen dat dit jaar mijn laatste is. Maar ik heb opnieuw enorm gezag gekregen voor de lokale bestuurders en zie er naar uit om ook het komende jaar weer met jullie samen te werken.”

_BT Clear
_BT Clear