VNG Jaarcongres 2016: even terugblikken

Het VNG Jaarcongres van 2016 loopt ten einde. ‘Pionieren in de polder’, een programma vol met inspirerende sprekers, interessante deelcongressen en leuke excursies. Ook de borrel en het avondprogramma waren fantastisch, mede door het lekkere weer. Tijdens de lunch vragen we nog enkele gemeentebestuurders naar hun hoogtepunten.

Tot volgend jaar!

_BT Clear

Arjan Meerkerk, fractievoorzitter uit Hardinxveld‐Giessendam vond het heel leuk om het congres een keer bij te wonen. “Dit was voor mij de eerste keer. Wel heel bijzonder, omdat we eigenlijk een grote lokale familie zijn.” De ontmoetingen met raadsleden, griffiers, wethouders en burgemeesters uit het hele land zijn hem het meest bijgebleven. En de presentatie over duurzaamheid: “Het urgentiebesef om daar met elkaar de schouders onder te zetten is weer onderstreept. Heel lokaal hebben wij te maken met enorme hoosbuien waardoor bij ons de afgelopen tien jaar al drie keer meer dan honderd woningen zijn ondergelopen. Dan ga je verbanden leggen waardoor je de urgentie wel meer gaat zien. Volgend jaar is Meerkerk er niet bij: “Wij hebben de afspraak dat we met twee of drie raadsleden vanuit onze raad het congres bezoeken, dus volgend jaar is het de beurt weer aan andere collega’s van mij.”

Mirjam Salet, burgemeester van Nissewaard wil net beginnen met haar lunch als wij haar aanspreken. “Ik vond het een aardig congres. Goed verzorgd, goed eten, goed programma en goed vervoer naar het congres toe. Wat ik erg interessant vond aan het programma is het verhaal van Jorrit de Jong, hij bracht het alleen een beetje braaf. Ook de sessie over start-ups gisteren vond ik erg leuk, Neelie Kroes deed dat ook fantastisch. Er werden dingen gezegd waarvan ik dacht: dat is erg leuk om mee te nemen en thuis naar te kijken, bijvoorbeeld de duurzaamheidssite." Op de vraag of ze er volgend jaar weer bij is, geeft ze een duidelijk antwoord: "Wij zijn er altijd bij.”

_BT Clear

Bort Koelewijn, burgemeester van de gemeente Kampen, is erg enthousiast als we hem aanspreken. “Ik vond gisteren inspirerend omdat ik er bewust van ben geworden dat de urgentie hoog is om op het gebied van duurzaamheid stappen voorwaarts te zetten. Dit neem ik nadrukkelijk mee. Vandaag werd er aandacht besteed aan de ontwikkelingen van de lokale democratie, dat is mij uit het hart gegrepen. Ik ben erg nieuwsgierig naar de rapporten die zijn verschenen en vind het ook erg belangrijk om die niet alleen met de raadsleden, maar ook met de samenleving te delen. Ik wil er dus graag een column over schrijven. Over de verbinding tussen de burgerdemocratie en de representatieve democratie; hoe doe je dat? Voor de rest heb ik fantastische ontmoetingen gehad. De excursie was ook erg leuk, heerlijk met het zonnetje erbij. Op de vraag of hij er volgend jaar weer bij is, antwoordt Koelewijn: “Ik heb eens even zitten tellen, maar ik ben er al bijna dertig jaar bij geweest. Dus wat mij betreft volgend jaar en de jaren erna weer!”

Patricia Hoytink‐Roubos, wethouder in Berkelland, vond het erg inspirerend dit jaar. “Iedereen heeft zo zijn voorkeuren natuurlijk, maar ik vond de verbinding in de thema’s heel goed aansluiten en alle sprekers een goede bijdrage leveren om ook weer met energie het lokale bestuur op te pakken.” Ze is vooral geïnspireerd door de heer Van de Donk. “De verandering van de democratie en hoe je dat gaat oppakken, dat is een beweging die je overal ziet. Je hebt het er met zijn allen over, maar wat ga je dan doen? Ik was al aan het kijken waar ik dat rapport kan krijgen om daar ook bij ons stappen mee te gaan zetten. Het feit dat er zo’n rapport ligt, niet met kant en klare oplossingen, maar wel met een aantal richtlijnen, dat helpt daarbij. Wij zijn ook bezig met die bestuurlijke vernieuwingsslag, dus daar heb ik erg veel aan.” Ze weet nog niet waar het volgende congres is, maar is er zeker wel weer bij volgend jaar.

_BT Clear

_BT Clear