Opening Jan van Zanen

“388 gemeenten laat je niet in de steek, formatie heeft nu lang genoeg geduurd”

_BT Clear

Met zo’n thema kan voorzitter Jan van Zanen er niet omheen. Het VNG Jaarcongres 2017 gaat over vakmanschap, en “op het Binnenhof kunnen ze wel enig extra vakmanschap gebruiken.” In zijn welkomstwoord roept hij het demissionaire kabinet op tot handelen. “Kan het demissionaire kabinet niet gewoon een paar dingen doen? Aan de tekorten op de bijstand, bijvoorbeeld, waar 90 procent van de gemeenten elke dag mee te maken heeft.” Er klinkt applaus. “Zet ‘m op in Den Haag, maar doe boter bij de vis.”

_BT Clear

Traditiegetrouw verwijst hij naar de e-mail die hij stuurde naar Koning Willem-Alexander, waarin hij ‘gevoelens van eerbied en verbondenheid’ overbracht. Ook is er aandacht voor het verdrietige nieuws van het overlijden van Vincent Reus, wethouder van de gemeente Drechterland. “Drechterland verliest een kundig wethouder en bovenal een warm mens.”

Elke bestuurder staat dagelijks weer voor nieuwe maatschappelijke opgaven, zegt de voorzitter. Daar zijn passie en liefde bij nodig, want “als je dat niet hebt komt er niets van terecht.” Hij wenst alle 2600 deelnemers, bestuurders uit het hele Koninkrijk, een dag toe die inspireert over vakmanschap. “Ons werk ten behoeve van de publieke zaak is zeer de moeite waard.”

_BT Clear
_BT Clear

Sponsors

_BT Clear