Excursies

Dinsdag 13 juni 2017

Klik op één van de onderstaande excursies om het verslag en de foto's te bekijken.

_BT Clear

Bart van den Heuvel, directeur Omnium sport & recreatie, gaf de start van de excursie over de samenwerking tussen het Cios en Omnium en over het ontstaan van het tropisch bos.

In 2014 zijn ze met een kale ruimte begonnen. Nu zijn sommige bomen 18 meter hoog en moeten voor het eerst worden gesnoeid. Het behelst nu een 1500 m2 overdekte kas met EFTE folie. Variërend van 12-18 m hoog, gelegen op zuidhelling. Er zijn 400 tropische planten en bomen: fruit, kruiden en specerijen.

Caspar Boendermaker, business development & duurzaamheid, en Chantal Putker, specialist gestructureerde financieringen, gaan in op hoe de bank wil bijdragen aan het verduurzamen van maatschappelijk vastgoed. Zij noemen een aantal voorbeelden:

1. Het CEGOIA model is een eerste aanzet om op wijkniveau op meest efficiënte manier aan duurzaamheid te doen. Het geeft inzicht in welke maatregelen te nemen zijn afh. van het type gebied: maatregelen aan de HR-ketel, hybride WP, restwarmte, geothermie, enz.

2. Energiescan maatschappelijk vastgoed voor kernklanten: Inzicht, prioriteren, budgetteren en verantwoord investeren. Een scan die BNG Bank binnenkort aanbiedt bij gemeenten om inzicht in mogelijke energiemaatregelen te nemen.

3. Energiesponsoring door Softs. Installaties met meerdere kanten en doeleinden: zonnepanelen, regenwater opvangen, marketing, beplanting, e.d.

Toegepast op gemeentelijk vastgoed dat in gebruik is bij maatschappelijke organisaties. Bijvoorbeeld zonnepanelen op de daken. Die worden bekostigd door gemeente en/of sponsoren. De energierekening gaat naar beneden en er is meer bestedingsruimte voor maatschappelijke organisatie.

Loes Meeuwisse, wethouder Goes, gaat in op het maatschappelijk vastgoed van Goes. Er zijn 161 fysieke panden en 92 objecten. Grootste object is het stadskantoor met 300 werkplekken. Loes vertelt over hoe de door BNG Bank aangeboden energiescan is toegepast op het meerjarenonderhoudsplan. Het helpt prioriteren. Een van de inzichten die de scan gaf was dat ze in grote duurzame panden toch nog interessante besparingsmaatregelen met fikse CO2-reductie konden realiseren. Terwijl ze dachten al goed bezig te zijn

Kunst van het bewaren: bezoek aan COVRA

Onder begeleiding van wethouder Miermans van de gemeente Borsele reisden zo’n 35 bestuurders af naar de Centrale organisatie voor radioactief afval (COVRA) in het Borselse Nieuwdorp. Directeur Jan Boelen en adjunct-directeur Ewoud Verhoef ontvingen de delegatie en namen hen mee in de kunst van het bewaren.

Nucleair afval

COVRA verwerkt en slaat Nederlands nucleair afval op van onderzoeksinstellingen, ziekenhuizen en de kerncentrale in Borsele. Na een presentatie en 3D-film over het ontstaan, de verwerking en de opslag van radioactief afval, bezochten de bestuurders de opslagen voor laag- en hoogradioactief afval. Door de veilige wijze van opslag bij COVRA kun je zonder gevaar tussen en over het afval lopen.

De kunst van het bewaren

Sinds 2005 vinden er kunstexposities plaats in de hal van het COVRA-kantoorgebouw. Deze tentoonstellingen sluiten aan bij de COVRA-traditie te communiceren met kunst. COVRA verstaat de kunst van het bewaren, maar bewaart ook kunst. Zo is het gebouw voor hoogradioactief afval zelf een groot kunstwerk én is COVRA een regionaal depot voor Zeeuwse musea.

Vakmanschap

Ook het thema van het VNG Jaarcongres, Vakmanschap, klinkt door in de COVRA-organisatie. Niet alleen in de kunst die tentoongesteld en opgeslagen wordt, maar ook in de degelijke en veilige verwerking en opslag van radioactief materiaal.

Beginnende en gevorderde golfers vonden in groepsverband ontspanning op de Goese golfbaan tijdens een golfclinic. Golfcomplex de Goese Golf ligt nabij het natuurgebied De Oosterschelde, dat is omgeven door veel zwem- en vaarwater. Tijdens deze op maat gemaakte clinic maakten deelnemers (verder) kennis met alle onderdelen van de golfsport, zoals lange slagen op de driving range, korte slagen op de chipping green en putten op de puttinggreen. Het was een middag relaxed netwerken in de Zeeuwse buitenlucht.

Kennismaken met het vakmanschap rondom mosselen, oesters en de Oosterschelde-kreeft, daar ging het om in deze excursie. Een gids nam de deelnemers mee voor een oesterproeverij, een wandeling over de nostalgische oesterputten en bracht met hen een bezoek aan een modern schelpdierbedrijf. De oesterputten worden gebruikt door schaal- en schelpdierkwekers in Yerseke, die hun oesters in de oesterputten ‘tot rust’ laten komen. Aan het eind van de rondleiding wisten de deelnemers alles over het verschil tussen een Japanse creuse en een Zeeuwse platte oester.

_BT Clear

Sponsors

_BT Clear