Ingrid Thijssen, lid Raad van Bestuur en COO van Alliander

“Durf je besluiten ook uit te leggen”

_BT Clear

Hoe balanceer je tussen luisteren en het tonen van lef? Die vraag werpt Ingrid Thijssen op voor de bezoekers van het VNG Jaarcongres. De COO van energienetwerkbedrijf Alliander werd in 2016 uitgeroepen tot Topvrouw van het Jaar.

_BT Clear

“Ik wil het hebben over omgevingssensitiviteit en het tonen van lef. Twee eigenschappen waarvan ik denk dat je ze nodig hebt als bestuurder”, zegt Thijssen. “In de eerste plaats moet je heel goed luisteren naar wat er in de omgeving speelt en wat er van je wordt verwacht.”

Aan de andere kant - en dan komen we bij de kunst van balanceren - moet je je volgens Thijssen niet altijd laten leiden door de horizon van de volgende verkiezingen. “De publieke belangen waar je voor staat, vragen om een lange-termijnhorizon. Dat vraagt om lef en een rechte rug.”

Lef zit ‘m volgens Thijssen erin dat als je een besluit hebt genomen als bestuurder, je dat ook durft uit te leggen. “Dat doen bestuurders en politici veel te weinig. Dat is een van de redenen dat er zo’n anti-establishmentcultuur is ontstaan.” Als persoonlijk voorbeeld noemt ze hoe ze als directievoorzitter van de NS op de voorpagina van De Telegraaf mocht uitleggen dat de NS de plaszak had bedacht om het probleem op te lossen dat in nieuwe treinen geen wc’s zaten. “Niet mijn meest ideale moment”, geeft ze ruiterlijk toe.

De balans waar Thijssen over spreekt, is die tussen goed luisteren en verantwoordelijkheid durven nemen. Die komt ook aan de orde in de energietransitie die er nu gemaakt moet worden. Met de raad van bestuur van Alliander gaat ze langs bij alle 160 gemeenten die klant zijn om te praten over de energietransitie. “Voor die transitie is draagvlak nodig, want mensen zitten er helemaal niet op te wachten. Het vergt lef om dat te gaan doen en te experimenteren met oplossingen”, zo doet ze een oproep aan de aanwezige bestuurders.

Tot slot nog een tip van de Topvrouw van het Jaar 2016. “Wat mij goed helpt bij het balanceren tussen die omgevingssensitiviteit en lef bij het nemen van een besluit is na te denken over het hogere doel waarvoor je het doet. Ik probeerde mensen in mijn organisatie ook de ruimte te geven om te doen wat goed is. Zolang ik het maar kan uitleggen op het achtuurjournaal, zeg ik er dan bij.”

_BT Clear
_BT Clear

Sponsors

_BT Clear