Avondprogramma

_BT Clear

“Ik kom van Sint Eustatius. We zijn daar op vrijdag vertrokken en blijven tot zondag. Ik vind het een interessant congres. Het is goed om hier collega’s van andere gemeenten te treffen. We zijn met Sint Eustatius pas sinds 2010 een gemeente van Nederland, dus het is goed om rond te kijken.

In de middag heb ik met een boot de Zeeland Seaports bezocht. Dat was leuk, maar ik heb niet zo veel nieuws gehoord. We hebben op Sint Eustatius zelf een grote haven van NuStar Oil Terminal voor de overslag van olie. Dat is na Rotterdam de tweede Nederlandse haven voor het vervoer van olie.

Of we op Sint Eustatius ook wel een keer het VNG Jaarcongres kunnen organiseren? Nou dat weet ik niet. Er zijn hier bijna net zo veel mensen als op het eiland wonen. Wij hebben maar vierduizend bewoners.”

Adelka Spanner – Lid Eilandsraad Openbaar Lichaam Sint Eustatius

_BT Clear

“Ik heb genoten van de inleiders vanochtend. Vooral Commandant der Strijdkrachten, Van Uhm vond ik indrukwekkend, gelet op zijn verleden met een zoon die in Afghanistan is gesneuveld. In de middag ben ik met het treintje van Goes naar Hoedekenskerke geweest. In de provincie Groningen hebben we ook zo’n stoomtreintje dat van Stadskanaal naar Veendam rijdt. Ik kom zelf uit de gemeente Vlagtwedde. Dat is de grootste asielhoofdstad van Nederland. Veel mensen weten dat niet, totdat ze horen dat het om Ter Apel gaat. Maar dat is ook gemeente Vlagtwedde.

Dit congres is goed om contacten op te doen. Zo heb ik vanmiddag twee mensen van mijn partij uit Someren getroffen die ik nog niet kende. Daarnaast is het ook een beetje een schoolreisje. Zo ben ik eerder ook al in Rotterdam en Parkstad geweest. Je hoeft helemaal niet ver in het buitenland op vakantie. Je ziet elke keer weer dat Nederland ook heel mooi is.”

Bouwie Huiting – gemeenteraadslid CDA in Vlagtwedde

_BT Clear

Huininga; “De sprekers zijn al jarenlang niet zo heel spannend. Dat was dit jaar echt anders. Ze waren kort, bondig en interessant. De verhalen van de sprekers sloten ook goed op elkaar aan.

Van der Veer: “Het thema is ook wel goed, maar de verhalen van de sprekers voelden ook echt. Ik bleef geboeid.”

Huininga: “We zijn ’s middags met de mosselboot bij Yerseke geweest. We hadden een plaatselijke wethouder als gids. Die wist echt alles!”

Van der Veer: “We zijn hier voor de contacten, maar ook voor de jaarvergadering van morgen.”

Huininga; “Ja, we zijn toch een vereniging. Mooi was ook de manier waarop burgemeester Van Zanen zich richtte tot het kabinet. Hij durft echt wat te zeggen. Ik neem aan dat we het hier woensdag ook wel over zullen hebben. Persoonlijk merk ik er nog niet zo veel van dat er geen beslissingen worden genomen, maar ik denk dat ze het op gebieden als sociaal domein en jeugdzorg zeker merken.”

Van der Veer: “Die energietransitie waar het vanochtend over ging, daar gaan we het in de toekomst ook nog wel over hebben. Dat gaat ons allemaal bezighouden.”

Mark van der Veer, gemeentesecretaris Voorschoten
Wilma Huininga, directeur Bestuurs- en concernondersteuning Gemeente Oegstgeest

_BT Clear

“Ik vond het dagprogramma vanochtend heel sterk. De sprekers op het congres vond ik erg goed. Ik kom al vijftien jaar op het congres, dit programma stak er echt bovenuit. Dat is ook wel eens anders geweest.

Vanmiddag ben ik als excursie gaan varen naar de mosselen in Yerseke. Daar hebben we heel veel gehoord over de manier waarop ze de mosselen aan land brengen. We hebbende mosselbanken en de kwekerijen gezien. In Ouderkerk aan de Amstel eten we zeker ook mosselen, maar haha, nee, we kweken ze daar zelf niet.”

Mieke Blankers-Kasbergen, wethouder Oude Amstel

_BT Clear

“Het is een meer dan geslaagde dag tot dusver. Die begon al heel goed vanochtend met eminente sprekers. Dat was echt een dikke plus. Ik ben vanmiddag met een boot in het havengebied van Vlissingen geweest. Dat was leuk om te zien hoe daar 33.000 mensen aan het werk zijn. Ik had deze haven nog niet eerder gezien.

Ik ga vanavond niet naar het feest, we gaan gezellig met een groepje wat eten. Het jaarcongres is toch bedoeld om te netwerken en collega’s uit andere gemeenten te zien. Daar pik je ook weer goede ideeën van op. Zo heb ik gesproken met een collega uit Deurne over een andere manier om in het buitengebied intensieve veeteelt te houden. Dat hebben we in Venlo zelf niet, maar in Noord- Limburg is dat wel een belangrijk thema.”

Frans Aerts – Fractievoorzitter D66 in Venlo

_BT Clear

“Doordat we het VNG Jaarcongres organiseerden, werd het gevoel van trots op Goes aangewakkerd. Het gaf extra energie in onze organisatie. Natuurlijk was het ook spannend. Het weer is bijvoorbeeld een onzekere factor. Bij alles wat we bedachten, dachten we: wat als het regent? Slaan alle activiteiten voldoende aan? Ik heb het idee van wel. Vanmiddag, bij een van de excursies, heb ik de mensen gevraagd wat ze ervan vonden. Bij elk compliment groeide ik een beetje. Ik ben 1.68 meter, maar voel me nu al 1.70, en aan het eind van de avond ben ik waarschijnlijk 1.75.”

Floor van Dijk, loco secretaris gemeente Goes

_BT Clear

“Op vakantie in Frankrijk eet ik regelmatig oesters, en heb ik ook gezien hoe ze gekweekt worden. Leuk om eens mee te maken hoe dat er in Nederland aan toe gaat, vanmiddag tijdens de excursie.

Het plenaire deel van het congres vond ik bijzonder inspirerend. De worsteling van deze tijd kwam goed naar voren: enerzijds de wens te voldoen aan publieke verwachtingen, anderzijds de eigenheid vasthouden en ook weer niet te veel aan de publieke opinie tegemoet komen. ‘Blijf bij jezelf’, was de boodschap.

Vanavond ga ik wellicht het concert van Bløf meemaken, maar hoe lang ik blijf, hangt af van het geluidsvolume. Bij de trommels vanmorgen lag dat vrij hoog. Je hebt maar één paar oren, daar moet je zuinig op zijn.”

Alexander van Holstein, wethouder gemeente Waalre

_BT Clear

“Zie je daar dat muziekinstrument staan? Dat is een gamelan, een Indonesisch slaginstrument. Ik ben erg benieuwd wat we straks te horen krijgen. Op zondagochtend kijken wij thuis altijd naar Vrije Geluiden op televisie, ik hou erg van muziek.

De ontvangst in Goes vanochtend was geweldig. Deze dag is voor mij ook een uitje. Het werk als raadslid doen we naast ons gewone werk, dus dan is het erg leuk om ook samen te ontspannen.”

Franka Kerstens, VVD-raadslid gemeente Utrechtse Heuvelrug

_BT Clear

“Het ochtendprogramma had een mooie balans tussen informatie en reflectie. Bestuurders kletsen vaak veel te lang, maar er waren geen ellenlange verhalen. Wat er gezegd werd, vond ik inspirerend. Verder is het altijd een groot feest om elkaar weer te treffen en bij te kletsen. Of ik uitkijk naar de Zeeuwse gerechten? Ach, Zeeuwse gerechten, Groningse gerechten, ik hou van alles wat lekker is.”

Geert-Jan ten Brink, burgemeester gemeente Slochteren

_BT Clear

“Wat ik dit jaar erg kan waarderen, is dat er een goed verzorgde lunch is voor mensen met een voedselallergie. Van tevoren kon je je wensen doorgeven, en bij een speciale balie werden de lunches verstrekt.

Het deelcongres met Arjen Lubach was ook de moeite waard. Hij vertelde met veel humor over vakmanschap, vanuit zijn eigen ervaringen.”

Marike Hegeman – Van Eisden, griffier gemeente De Marne

_BT Clear

“Ik werk bij een bedrijf uit Goes dat duurzame auto’s maakt. Zo hebben we de eerste pick-up ter wereld die rijdt op elektriciteit, daar waren de mensen op het congres vandaag erg in geïnteresseerd. Leuk dat ze zo veel vragen stellen, en ook fijn dat iedereen goed Engels spreekt.”

Hai Qiao, standhouder van Havelaar Sustainable Vehicles

_BT Clear

Sponsors

_BT Clear