Opening congresdag 2 door René Verhulst

Voordat René Verhulst terugblikt op de eerste congresdag, wil hij nog even terugkomen op het verhaal van Herman Pleij, gisteren. De emeritus hoogleraar historische letterkunde haalde de naam aan van het voormalig werkeiland van de Deltawerken, Neeltje Jans, als typisch voorbeeld van het Nederlandse ‘doe maar gewoon’.

_BT Clear

Neeltje is de oerhollandse verbastering van Nehalennia, beschermgodin van zeelui en handelaars. Verhulst voegt daar aan toe dat Neeltje haar naam te danken heeft aan het fascinerende plankton voor de Zeeuwse kust, dat mensen 2000 jaar geleden Neeltje Jans noemden – naar de godin. “Echt waar!”

Verhulst heet in het bijzonder erevoorzitter Ivo Opstelten welkom, en sprekers Ronald Plasterk en Bas Eenhoorn. Hij memoreert de inzet van de leerlingen van het Goese Pontus Lyceum, die zorgden voor de bediening tijdens het diner. “Fantastisch gedaan.” En hij denkt met plezier terug aan het concert van Bløf. Het had wat voeten in de aarde om de band te strikken, maar zanger Paskal Jacobsen had genoten van het optreden voor “een geweldig publiek”.

_BT Clear

Sponsors

_BT Clear