Rommel Arnado, winnaar UCLG Peace Prize

“Wees trouw aan jezelf”

_BT Clear

Bløf zong gisteren ‘Een wereld van verschil’, en dat is het bruggetje dat burgemeester Verhulst van Goes slaat naar de winnaar van de UCLG Peace Prize. Want als er iemand is die verschil weet te maken, dan is het Rommel Arnado uit de Filippijnse gemeente Kauswagan. “Hij stak zijn nek uit, omdat hij zijn gemeente uit de brand wilde helpen.”

_BT Clear

Arnado keerde na twintig jaar in Amerika terug naar de gemeente waar zijn roots lagen. Een gemeente die decennialang werd gekweld door oorlog en drugsproblematiek, en waar IS actief is. Hij richtte het programma Arms to Farms op, dat voormalig rebellen en oorlogsslachtoffers aan het werk zet op het land en zo weerhoudt van crimineel gedrag. Moedig leiderschap, was de conclusie van de jury.

Arnado dankt de VNG, de UCLG Peace Prize en alle sponsors die de vredesprijs mogelijk maakten. Hij legt uit hoe hij tot zijn programma kwam: door een blauwdruk te maken van hoe hij wilde dat de gemeente eruit zou zien, en door een werkgroep op te zetten met mensen uit allerlei hoeken van zijn gemeente. Zijn advies voor gemeentes die worstelen met conflicten, groot of klein? “Wees trouw aan jezelf en durf soms de politiek opzij te schuiven.”

_BT Clear

Sponsors

_BT Clear