Vier de democratie, kom naar het Democratiefestival!

Minister Kajsa Ollongren van BZK en VNG-voorzitter Jan van Zanen roepen alle burgemeesters, dijkgraven en commissarissen van de Koning op 30 en 31 augustus a.s. met een bus met inwoners naar het Democratiefestival te komen. Het Democratiefestival wordt gehouden op het eiland Veur-Lent bij Nijmegen.

Ze deden hun oproep tijdens het VNG Jaarcongres op 5 juni 2019.

De democratie staat in steeds meer landen onder druk: het zoeken naar verschillen lijkt het steeds meer te winnen van de overeenkomsten. Op het Democratiefestival vieren we dat we in een land leven waar iedereen zijn of haar mening mag geven, waar verschillen mogen zijn en waar we samen de keuzes maken, hoe moeilijk dat soms ook is.

Minister Ollongren: ‘We hebben ons laten inspireren door andere landen die jaarlijks een festival hebben waar de democratie centraal staat. Wij doet dat niet, misschien omdat het vanzelfsprekend is. Wij starten hier nu mee en hopen dat dit ook in ons land een traditie wordt.’

VNG-voorzitter Jan van Zanen sluit zich daar van harte bij aan: ‘Dat democratie vanzelfsprekend is, daar moeten we vanaf; het is heel belangrijk om daar aandacht aan te besteden.’

Burgemeesters, dijkgraven CdK’s

Alle burgemeesters, dijkgraven en commissarissen van de Koning zijn uitgenodigd om met een bus met inwoners naar het Democratiefestival te komen. Tijdens de reis hebben ze al volop gelegenheid om met inwoners over actuele lokale kwesties te praten.

Deelnemers ontvangen na aanmelding een informatiepakket met onder andere ideeën voor het busprogramma. Tijdens het congres hebben zich al meteen 14 gemeenten aangemeld.

Festivalprogramma

Het festival biedt een breed scala aan activiteiten. Zo zijn er een Debatarena voor discussies over actuele thema’s, een klaslokaal waar topwetenschappers en specialisten op een begrijpelijke manier de laatste inzichten uit hun vakgebied presenteren, een workshop ‘speechen als Obama’ en excursies naar plekken op het eiland met bijzondere verhalen. Een afwisselend programma dat de komende maanden verder wordt aangevuld.

Initiatiefnemers

Het Democratiefestival is een initiatief van het Ministerie van BZK en de VNG en wordt georganiseerd in samenwerking met de provincie Gelderland en vele maatschappelijke organisaties.

Direct aanmelden

Gemeenten, waterschappen en provincies die met een bus met inwoners naar het festival willen komen, kunnen voor meer informatie en inschrijven terecht bij: liselot.schutte@vng.nl

Direct aanmelden voor een bus

Sponsors