Breedband voor platteland en bedrijventerreinen

Zet vandaag de eerste stap met glasvezel

Supersnel en stabiel internet is van vitaal belang voor een leefbaar platteland en een bloeiend bedrijfsleven. Vanuit Brussel en Den Haag wordt ruimte geboden aan gemeenten om een actieve rol te vervullen in de aanleg van glasvezel in gebieden waar geen breedbandinfrastructuur aanwezig is en waar investeerders niet van plan zijn binnen drie jaar deze infrastructuur aan te leggen. In een aantal Nederlandse provincies zijn regelingen opgesteld om de uitrol van snel internet voor ondernemers en particulieren door gemeenten te stimuleren. In sommige gevallen is deze (financiële) steun onmisbaar, zoals bijvoorbeeld op het platteland in Langedijke in de gemeente Ooststellingwerf. Maar er zijn ook situaties waarbij de gemeente het zelf regelt, zoals in Blaricum.

 

Bloeiend bedrijfsleven

De gemeente Blaricum wilde haar ondernemers tegemoet komen met de bouw van een splinternieuw bedrijventerrein: BusinessPark27. Een prachtig kantorenpark om te wonen en te werken aan water en groen, goed bereikbaar en vlakbij de Randstad. De verkoop van de bedrijfskavels verliep echter niet zoals verwacht. Een flinke tegenvaller voor de gemeente.

Wat bleek: op de nieuwe kantoorlocaties was geen snel internet beschikbaar, waardoor het kantorenpark voor ondernemers niet aantrekkelijk genoeg was. Gelukkig kwam de gemeente in contact met Rick Haverkort van Glasvezel Gemeente. Samen hebben ze ervoor gezorgd dat op BusinessPark27 een open glasvezelnetwerk wordt aangelegd. Toen dit bekend werd gemaakt zijn in recordtijd bijna alle bedrijfsunits verkocht.

Als gemeente zorgt u graag voor een bruisend bedrijfsleven. De aanwezigheid van snel internet maakt een bedrijfslocatie een stuk aantrekkelijker voor ondernemers. Het is bovendien één van de vestigingsfactoren bij het uitkiezen van een nieuwe kantoor- of werkruimte. Hoe minder leegstand, des te meer werkgelegenheid in een gemeente. De adviseurs van Glasvezel Gemeente begeleiden u stap voor stap naar de aanleg van supersnel glasvezelinternet.

Leefbaar platteland

In het Friese dorpje Langedijke in de gemeente Ooststellingwerf is het prachtig wonen, te midden van het groen. Helaas is het met de internetverbinding minder goed gesteld. Storingen en lange wachttijden zijn hier aan de orde van de dag. Een grote ergernis voor inwoners, maar ook voor de basisschool in het dorp die geen gebruik kan maken van het vele digitale lesmateriaal dat wordt aangeboden en wat de schoolgang tegenwoordig juist zo leuk maakt.

Twee jaar geleden is de werkgroep ‘Snel internet Langedijke’ opgericht door een groep betrokken bewoners. Het gezamenlijk optrekken van de initiatiefgroep met Fryslân Ring (partner van Glasvezel Gemeente) en de gemeente heeft ertoe geleid dat Langedijke zoals het nu lijkt na de zomer wordt voorzien van een supersnel glasvezelnetwerk. Er zal een wereld open gaan voor de bewoners.

Langedijke is niet de enige plaats die niet beschikt over een internetverbinding die voldoet aan de huidige snelheidsnormen. Waar in steden en grotere plaatsen vaak snel internet via de kabel of glasvezel verkrijgbaar is, ploetert menig ondernemer, school en burger op het platteland nog voort over een trage en regelmatig haperende internetverbinding. Helaas staan de providers zich niet te verdringen om hier verandering in te brengen. Glasvezel Gemeente biedt hier een helpende hand.

Glasvezel Gemeente helpt u verder, van de inventarisatie van de breedbandbehoefte tot de uiteindelijke realisatie van een hoogwaardig, open breedbandnetwerk. En indien gewenst ook daarna, bij het opzetten van de exploitatie van het netwerk. Bij alle tussenliggende stappen, van voorlichting tot marktconsultatie en het uitwerken van een passend financieringsmodel, loopt Glasvezel Gemeente met u mee.