Een bezoek aan de beursvloer

Voor veel congresgangers begint het VNG-Jaarcongres met een wandelingetje over de beursvloer. Zo ook dit jaar; velen struinen de stands af op zoek naar interessante informatie en leuke hebbedingetjes. Enkele standhouders springen in op het WK voetbal en geven hun stand een knaloranje kleurtje. Anderen houden het liever bij de basis: de kracht van de eigen producten en diensten. Van bescheiden tot uitbundige aankleding, elke stand trekt veel bekijks. De meeste congresgangers gaan met een goedgevulde congrestas het middagprogramma in.

 

Leger des Heils ReShare

‘Het Leger kan de kleren krijgen’ staat op de flyer in stand 19, die bemand wordt door Leger des Heils. Relatiebeheerder Hermien Geerts: “Leger des Heils is de grootste textielinzamelaar van Nederland. We ontzorgen gemeenten op het gebied van textielinzameling en hebben hierdoor veel contact met hen. Ons doel is om afvalscheiding onder burgers te bevorderen en textiel overal als losse afvalstroom te zien. Wij zamelen textielafval in en maken onderscheid tussen herbruikbare en niet-herbruikbare spullen.” Kennismaking en informatieverstrekking staan centraal voor Leger des Heils tijdens het VNG-Jaarcongres. “Veel gemeenten kennen ons, maar het Leger des Heils doet veel meer dan de meeste mensen weten. Bijvoorbeeld op het gebied van social return. Dankzij de textielinzameling helpen we veel mensen aan het werk.” Meer weten over Leger des Heils? Geerts vertelt het verhaal over de organisatie graag in de stand.

Hermien Geerts vertelt tijdens het VNG-Jaarcongres over textielinzameling van Leger des Heils.

 
 

Helpende handen bij VNG 3 Decentralisaties

In de stand van VNG 3 Decentralisaties treffen beursbezoekers onder anderen Monique Jongerius. “Wij zijn hier voor ondersteuning aan gemeenten op het gebied van de decentralisaties. Helpende handen bieden we onder meer via onze stapelingsmonitor, die op maat is voor elke gemeente. De stapelingsmonitor geeft beleidsinformatie over het sociaal domein. Gemeenten krijgen hiermee inzicht in hoeveel inwoners gebruikmaken van een bepaalde zorgvoorziening en ook waar dubbelingen in voorzieningen zitten.” Jongerius en haar collega’s van het ondersteuningsteam gaan op de beursvloer graag in gesprek hierover met bestuurders. Jongerius verwacht veel animo voor het aanbod. “We bieden maatwerk op het gebied van decentralisaties. Gemeenten kunnen ondersteuning krijgen van onze experts. Geïnteresseerde bezoekers die van onze diensten willen gebruikmaken, kunnen zich bij ons opgeven. Wij nemen na het congres graag contact met ze op!”

Links Dorien van Petersen en rechts Monique Jongerius in de 3D-stand.

 
 

Belangrijke boodschap van Bouwfonds Cultuurfonds

Enthousiast vertelt bestuurslid Fons Jacobs over de stichting Bouwfonds Cultuurfonds, dat dit jaar 25 jaar bestaat. “We willen graag aandacht vragen voor het belang van kunst en cultuur in de bebouwde omgeving. Veel van de identiteit van woonomgevingen is de laatste jaren verloren gegaan. Kunst- en cultuuruitingen kunnen dit terugbrengen. Met subsidiebijdragen hopen we dit samen met gemeenten te realiseren.” Het doel van Bouwfonds Cultuurfonds’ aanwezigheid op de beursvloer is om wethouders Ruimtelijke Ordening en Cultuur dichter bij de stichting te krijgen. “Het is belangrijk dat zij weten dat we bestaan en dat ze financiële ondersteuning kunnen krijgen voor de kwaliteit van de bebouwde omgeving. Of we nog iets weggeven aan standbezoekers? Een boodschap. In de congrestas zit een dvd met een film naar aanleiding van ons jubileum. Zo kunnen congresgangers thuis het belang van Bouwfonds Cultuurfonds rustig bekijken.”

Onder anderen Fons Jacobs gaat graag in gesprek over kunst en cultuur in uw gemeente.

 
 

Kennismaken en banden aanhalen centraal bij Capra Advocaten

“Capra Advocaten werkt veel voor de publieke en gemeentelijke sector, dus tijdens het VNG-Jaarcongres ontmoeten we veel bestaande klanten en hopelijk ook nieuwe relaties. Kennismaken en het aanhalen van al bestaande banden is waar we ons in stand 146 voornamelijk op richten”, legt directeur Bart Jeroen Boiten uit, terwijl er om hem heen al diverse gesprekken ontstaan. Er is geen schiettent of oranje voetbal in de stand te vinden, maar volgens Boiten is er dit jaar wel iets anders bijzonders. “Capra Advocaten deelt de stand met Integriteit.nl, waarmee we veel samenwerken. In de publieke en gemeentelijke sector heb je veel met integriteit te maken, dus de samenwerking tussen ons is logisch.”

Capra Advocaten deelt een stand met samenwerkingspartner Integriteit.nl.

 
 

Tijd voor kennismaking in stand VNG

Stand 67 is drukbezocht op de eerste congresochtend. In deze gezellige stand kunnen bezoekers netwerken en informatie krijgen over allerlei onderdelen en partners van de VNG. Guust Linders heet alle burgemeesters, wethouders en raadsleden van harte welkom. “In de stand informeren we elkaar over wat er te doen is in gemeenteland en laten we zien wat we doen bij de VNG. Zo weten bestuurders wat ze van ons kunnen verwachten. Netwerken is belangrijk, zeker nu de nieuwe colleges zijn gevormd.” Het belang van contacten leggen geldt volgens Linders voor de VNG en voor de congresgangers. “De VNG kan veel voor hen betekenen. Vice versa ook: wij kunnen veel leren van de kennis en kunde van bestuurders. Wij gaan graag in gesprek met mensen die op lokaal niveau deskundig zijn, dat is voor ons erg waardevol. Ik hoop veel geslaagde praatjes te maken vandaag!”

Guust Linders nodigt bezoekers uit om kennis te maken.

 
 

Reclassering Nederland: adviserend, toezichthoudend en uitvoerend

“Wat ons brengt op het VNG-Jaarcongres? Ons doel is om aan burgemeesters duidelijk te maken wat Reclassering Nederland doet. Onze diensten omvatten onder andere klassieke taken, zoals reclasseringsadvies voor rechtbanken. Daarnaast richten we ons op de uitvoering van werkstraffen en toezicht in gemeenten. Denk daarbij aan gedragstrainingen die door rechtbanken zijn opgelegd, de aanpak van huiselijk geweld en tbs-behandelingen”, zegt Frans Griët, regiosecretaris Zuid-West. “In elke gemeente plegen burgers misdrijven en velen keren na een straf terug in de samenleving. Voor burgemeesters is reclassering belangrijk om te voorkomen dat inwoners opnieuw de fout ingaan. Ik hoop dat we vandaag onze kennis hierover bij meer burgemeesters bekend kunnen maken. Speelt er in uw gemeente iets wat voor maatschappelijke onrust zorgt? Bezoek ons in stand 73; wij maken graag een afspraak om u te helpen.”

Frans Griët vertelt over de rol van Reclassering Nederland.