Deelcongres 14 t/m 23

 

Deelcongres 14De onderstroom als kritische succesfactor voor echte verandering

Waarom veranderingen zo moeilijk zijn. Daarover ging deelcongres 14. Een programma samen met jong talent van VNG GemeenteTrainee en twee ervaren veranderaars.
De deelnemers werden al tijdens deze bijeenkomst letterlijk en figuurlijk in beweging gezet. Iets om vast te houden voor de toekomst.

 
 

Deelcongres 15Aansturen op Transformatie

Tijdens het deelcongres werd onder leiding van prof.dr. Derk Loorbach met een groep van 40 deelnemers bestaande uit gemeentesecretarissen, wethouders, ambtenaren en drie deelnemers aan de VNG masterclass Transitiemanagement diep ingegaan op de dilemma's, uitdagingen en kansen in de decentralisaties. En hoe deze kunnen worden aangegrepen voor een fundamentele verandering.

 
 

Deelcongres 16Energie in de Duurzaamheidsfabriek

Een energierijke bijeenkomst onder leiding van Lian Merkx in de duurzaamheidsfabriek over energie en duurzaamheid. De verbindende rol van gemeenten is belangrijk. De middag werd afgesloten met een rondleiding langs duurzame initiatieven in de duurzaamheidsfabriek, zoals het fab lab met 3d printers.

 
 

Deelcongres 19Integriteit in lokaal bestuur tot 2020

Integriteit lokaal bestuur: de burgemeester en griffier zijn de sleutelfiguren. Filosoof Frans Gerards pleit voor een moreel beraad, zowel politiek als ambtelijk. Politieke integriteit: momentum gebruiken, rustig en systematisch aan het werk, samen besluiten, samen doen.

 
 

Deelcongres 21Burgerkracht in andere landen: (wat) kunnen we er van leren?

Tuula Haatainen, plaatsvervangend directeur van de vereniging van Finse lokale en regionale overheden, vertelde over de aanpak van ouderenzorg in Finland, waarvoor gemeenten verantwoordelijk zijn. Daarna liet wethouder Sue Murphy uit Manchester zien dat men met Work Clubs niet alleen kansarmen aan een baan of uit een isolement kan helpen, maar dat iedere geïnvesteerde pond ruim 13 pond aan kostenbesparing oplevert. Hoewel de context en organisatie van het lokaal bestuur in Finland, het Verenigd Koninkrijk en Nederland op een aantal punten verschilt, bleek in de discussie dat er ook veel dezelfde uitdagingen zijn, zoals: hoe kan je als gemeenten slimmer met elkaar samenwerken en hoe organiseer je betrokkenheid van burgers? In Finland bijvoorbeeld is gezondheidszorg een taak van de gemeente, maar wordt voor de uitvoering van speciale zorg samengewerkt in regio’s, met budget vanuit de gemeenten. En in Manchester City wordt gezocht naar manieren om met beperkte financiering ‘mensen te helpen om zichzelf en anderen te helpen’. Ook de sprekers concludeerden dat zij uit de discussie en vragen van de deelnemers zelf ook weer nieuwe dingen hebben geleerd. Ruim 50 bestuurders bezochten dit deelcongres van VNG International, onder leiding van Henk Kool, die nog 8 dagen werkzaam is als wethouder in Den Haag.

 
 

Deelcongres 23Innoveren in gemeentelijke samenwerking

De Drechtsteden vormen een uniek samenwerkingsverband. Met als voornaamste doelstellingen: slimmer, sneller en goedkoper werken, ontwikkelen zij zich door tot netwerkorganisatie. Samen besparen ze jaarlijks zo’n 13 miljoen euro. In het deelcongres kwamen successen, maar ook dilemma’s en valkuilen aan de orde. Er was een gezongen samenvatting door Willem Gunneman.