Deelcongres 1 t/m 6


_BT Clear

Deelcongres 1

De werkvloer van de nieuwe democratie

In de raadzaal van Apeldoorn, de werkvloer van de democratie, vond vanmiddag een open en persoonlijk gesprek plaats over de lokale democratie.

Wat zijn de valkuilen, hoe geef je in de processen van raad en college ruimte voor nieuwe werkvormen, en steeds terugkerend: hoe komen we van experimenten en pilots naar structurele nieuwe werkvormen? De goede voorbeelden vlogen ons om de oren, maar ook mislukkingen boden inspiratie om van elkaar te leren. Als uitsmijter: als het kan in Chicago en het kan in Giessenlanden, dan moet het ook overal daartussen lukken!

Deelcongres 2

Wat doen we met oud, leegstaand vastgoed?

Veel gemeenten worstelen met de vraag hoe zij moeten omgaan met de groei van het vrijstaand en (ogenschijnlijk) incourant vastgoed. Moeten ze de gebouwen slopen, herontwikkelen, tijdelijk herbestemmen of leeg laten staan? Er zijn inmiddels inspirerende voorbeelden bekend van kantoren die een hotel zijn geworden, appartementen herbergen of een restaurant huisvesten. Maar zijn dat oplossingen die je gemakkelijk kunt kopiëren en sluiten die aan op een duurzame stedelijke ontwikkeling?

Op zoek naar oplossingen en inspiratie kwamen verschillende partijen en deskundigen bijeen in het voormalige kantoor van Centraal Beheer in Apeldoorn. Eén belangrijk inzicht na afloop was: "Voor het vinden van oplossingen zijn creativiteit, lef en doorzettingsvermogen nodig van gemeenten, verhuurders en ondernemers. Die combinatie leidt uiteindelijk naar de bekende win-win!"

_BT Clear

Deelcongres 3

Lokale belastingen: leve de democratie!

Toepasselijker kan bijna niet: midden in het groen bij Klarenbeek kreeg een veertigtal bestuurders in het Glazen Huis een glashelder verhaal voorgespiegeld over het nut en de noodzaak van het (transparant) heffen van lokale belastingen. Onder leiding van Peter van der Geer kwam er een energieke wisselwerking tot stand tussen de zaal en de sprekers Peter van den Bosch, fiscalist, en Gerard Drosterij, politicoloog.

Al tijdens de historische terugblik op het heffen van lokale belastingen waarbij invloed, inzicht, inspraak en individueel als kapstokbegrippen werden ingezet, ontstond een levendige discussie over nut en noodzaak van belastingen en de toepassing daarvan. De tweede bouwsteen van de middag bestond uit meer fiscaal referaat over wijze waarop ons huidige belastingsysteem werkt en hoe de landelijke politiek daar mee omgaat. Ook hier bestond vanuit de zaal ruime behoefte om al tijdens het verhaal te participeren.

Aan de hand van ingeleverde vragen uit de zaal werd zowel naar de huidige stand van zaken gekeken als een vooruitblik naar de toekomst geworpen. Tegen welke problemen met belasting heffen en uitgeven loopt men aan in de dagelijkse praktijk en hoe kan dit er in de toekomst uit gaan zien? Vragen als hoe rekening te houden met minima en welke lokale belastingen er in aanmerking komen voor de verruiming van het lokale belastinggebied en welke kleinere belastingen dan opgeheven zouden kunnen worden, stonden ter discussie.

De discussie naar aanleiding van de vragen uit het publiek werd ondersteund door praktijkvoorbeelden en de resultaten van de vele onderzoeken die er (internationaal) op lokaal belastinggebied gedaan zijn. Hiermee kregen de deelnemers veel stof tot nadenken om mee naar hun eigen gemeente te nemen om daar in de praktijk te brengen. Al met al was het een vruchtbare sessie, waar een ieder iets uit mee kon nemen voor zichzelf en zijn of haar gemeente alvorens naar de borrel in Paleis het Loo getogen werd.

Deelcongres 4

Welkom op Paleis Het Loo

Op een bijzondere locatie – Paleis Het Loo – bood BNG Bank vanmiddag een interessant programma over Sustainable Responsible Investment (SRI). Met 20 bestuurders heeft BNG Bank onder leiding van professor Zoeteman van de Universiteit van Tilburg/Telos gesproken over de eerste SRI-obligatielening van de bank en de duurzaamheidsscores van de gemeenten.

Aan de hand van factsheets met resultaten over de duurzaamheidsscores van de gemeenten werd met elkaar gesproken over hoe duurzaam men is, hoe men aan die scores komt, wat men van elkaar kan leren en hoe het BNG Bank instrument maximaal kan worden benut om duurzaamheid in de gemeente te versterken. De sessie leverde boeiende discussies en resultaten op.

Na afloop van het deelcongres konden de aanwezigen nog kort de tentoonstelling ‘Sisi, sprookje & werkelijkheid’ bezoeken, waarna de deelnemers zich gemakkelijk door de tuinen naar de ontvangst door gastgemeente Apeldoorn konden begeven.

_BT Clear

Deelcongres 5

Jonge politici voor vernieuwing van de lokale democratie

De maatschappij verandert: burgers worden mondiger, er ontstaan nieuwe vormen van bedrijvigheid, de overheid werkt nauwer samen met bedrijven en maatschappelijke instellingen, jongeren stellen andere eisen aan de overheid, et cetera. Dit heeft zijn weerslag op het lokale bestuur in Nederland en ook elders in Europa. Jonge lokale politici kunnen bij uitstek een brug bouwen tussen het ‘oude’ bestuurlijke systeem en de moderne maatschappij.

Goede voorbeelden van hoe jonge lokale politici deze taak kunnen vervullen, kwamen aan bod in dit deelcongres. Scheidend VNG-voorzitter Annemarie Jorritsma opende de sessie. Vervolgens gingen Olaf Prinsen, wethouder van gemeente Apeldoorn, en Mairi Evans, raadslid in Schotland en voorzitter van het comité van jonge politici van CEMR (Europese koepelorganisatie van nationale verenigingen van gemeenten en regio's), in op hun ervaringen als jonge bestuurder en raadslid om het lokale bestuur dichter bij jongeren te brengen.

Na de plenaire speeches gingen de deelnemers in groepen met elkaar in debat en dialoog over welke maatschappelijke thema’s het belangrijkste zijn voor jongeren en hoe de lokale politiek hierin de verbinding kan leggen tussen het lokale bestuur en de nieuwe generaties.

De deelnemers besloten de sessie met het plan om een Nederlands netwerk te lanceren voor jonge lokale politici voor het uitwisselen van kennis en ervaringen. De oproep aan de VNG is om dit netwerk te ondersteunen.

Deelcongres 6

Scheiden van wonen en zorg: hoe organiseer je dat?

Het scheiden van wonen en zorg biedt nieuwe perspectieven en uitdagingen. Zorginstellingen moeten niet alleen oplossingen ontwikkelen voor intramurale zorg, maar ook voor extramurale zorg. Met het verleggen van steeds meer verantwoordelijkheden op het gebied van zorg naar gemeenten, worden zij voor nieuwe uitdagingen gesteld. Hoe kunnen gemeenten, zorginstellingen, leveranciers en zorgvragers het beste op de nieuwe vragen inspelen en welke rol is in dat kader voor gemeenten weggelegd? Hoe komen we tot een samenwerking met alle partijen die echt verschil maakt en eraan bijdraagt mensen langer gelukkig en gezond thuis te laten wonen?

Deze vragen stonden vanmiddag centraal tijdens het deelcongres dat plaatsvond bij Radio Kootwijk. Filosoof, futuroloog en docent Ruud Veltenaar deelde zijn visie op de toekomst van de zorg. Hij voorzag dat "in de toekomst mensen meer zelf moeten bijdragen aan zorg. Ook wees hij op een paradigmashift: van diagnose en behandeling naar preventie. Maatschappelijke initiatieven zouden volgens hem meer ruimte moeten krijgen."Na een korte pauze werden ervaringen van verschillende initiatieven in de zorg – die reeds inspelen op de veranderingen – besproken. Een leerzame middag.

_BT Clear

VNG JAARCONGRES - Dichtbij, Dialoog & Democratie - 2 en 3 Juni 2015 Apeldoorn