Excursies


_BT Clear

Excursie 15


Duurzame megastal in de natuur

Tijdens deze excursie bezochten congresgangers vanmiddag de ECOFERM van de familie Kroes in Uddel, een innovatief boerenbedrijf met een landelijke voorbeeldfunctie, met een accent op innovatie en kennisuitwisseling. De stierenhouderij voldoet aan de eisen van de circulaire economie en levert zelfs nog iets extra’s op: stroom.

Het gebied waar het bedrijf is gevestigd, zou een natuurbestemming krijgen en de veehouderij stond op de nominatie om te verdwijnen. De familie Kroes wilde daar niet aan, maar liep zelf ook op tegen grenzen. “Er was onvoldoende land om de mest van onze 3.600 kalveren uit te rijden”, vertelt boer Evert Kroes. De familie bedacht zélf een plan en kreeg ondersteuning van het Innovatienetwerk van het ministerie van Economische Zaken. De afvalstromen uit de stal (mest, lichaamswarmte, CO2, NH3, waterdamp) worden benut in een uitgekiend kringloopsysteem. Naast de stal zijn kweekvijvers aangelegd voor eendenkroos en algen, die als veevoer dienen. Het biogas uit mest en urine voorziet in stroom en warmte voor de ECOFERM en nog eens 140-200 huishoudens. Schakel daarbij is deA, de lokale energiecoöperatie van en voor inwoners en bedrijven in de gemeente Apeldoorn. Zo is de cirkel rond.

 

Excursie 16


Crossen door de bossen

Ondanks de stevige wind en de dreigende regen, is een 50-tal congresgangers op de fiets gestapt om te 'crossen door de bossen'. Onder leiding van het Fietsgilde Apeldoorn werd de koninklijke weg gefietst over Kroondomein Het Loo. Bij verschillende markante punten werd gestopt en kregen we tekst en uitleg.

De route begon bij het Kruisjesdal, een executieplaats uit de Tweede Wereldoorlog in de Soerense bossen. Hier zijn in april 1945 een aantal verzetsmensen uit Apeldoorn en Harderwijk doodgeschoten.

Op het Aardhuis werden we ontvangen door Hare Majesteit, koningin Beatrix (Masja Parlevliet, senior archeoloog gemeente Apeldoorn) en archeoloog J.H. Holwerda (David Fontijn, universitair hoofddocent Europese prehistorie en vice-decaan van de faculteit der archeologie). Zij gaven bij de tentoonstelling 'Heuvels uit de oertijd' een toelichting op het grafheuvelonderzoek anno 1906 en nu.

Na nog een stukje crossen, kwamen we midden in de bossen bij een kunstwerk dat door koningin Beatrix op haar 60ste verjaardag geschonken is. Maar liefst 40 bronzen boomstronken geplaatst volgens het grondplan van de kathedraal van Reims, geven deze plek iets mysterieus.

 

Excursie 17


Naar de woeste gronden

Nederland heeft nog weinig woeste gronden. Maar in hartje Veluwe, omringd door bossen, ligt een weidse vlakte: het Kootwijkerzand. Met een oppervlakte van wel 700 hectare is het de grootste actieve zandverstuiving van Europa. Een desolaat gebied, met zandheuvels, grillige vliegdennen, reptielen, roofvogels, herten en zwijnen.

De reis naar het Kootwijkerzand was tevens de bestemming tijdens deze excursie, met volop gelegenheid om van het spectaculaire landschap te genieten. Daarnaast bezocht men het voormalige zendstation Radio Kootwijk. In de jaren twintig van de vorige eeuw diende de zender voor de radiotelegrafische verbinding met Nederlands-Indië: ‘Hallo Bandung!’ Staatsbosbeheer is eigenaar van de natuur en het monumentale complex, en exploiteert dit behoedzaam en kleinschalig, vertelt zakelijk leider Waronne Elbers. “Teveel CO2-uitstoot en massaal gebruik zouden de kwetsbare natuur schaden. Desondanks proberen we zoveel mogelijk mensen van de schoonheid van deze plek laten genieten.” Het natuurgebied is het hele jaar toegankelijk, het voormalig zendstation uitsluitend tijdens excursies.

 

Excursie 18


 

Op naar ‘zero’ restafval, van papier naar werkelijkheid

Gemeenten in de regio Stedendriehoek willen een nieuwe slag maken in het verminderen van het restafval. Zij lopen al voorop: in de regio wordt nog slechts 149 kilo per persoon per jaar aangeboden, terwijl dit landelijk 240 kilo is. Eerbeek kent sinds jaar en dag een grote concentratie aan papierindustrie. Ook zij zet haar schouders onder het streven naar een circulaire economie.

Wat is er in de praktijk allemaal mogelijk met ingezameld afval? Hoe werken we samen aan een goede afvalscheiding en hergebruik van primaire grondstoffen? Hoe houden we materialen zo lang mogelijk in de keten?

Deze excursie bood congresgangers vanmiddag bijzondere en inspirerende voorbeelden. Zij bezochten de Eerbeekse papierfabriek DS Smith De Hoop Mill en dochterbedrijf Industriewater. De historische concentratie aan papierfabrieken heeft alles te maken met de aanwezigheid van zacht en schoon stromend water. De Hoop, aanvankelijk een papiermolen, bestaat al sinds 1657! Nieuwe technologie, innovatie en ambitie brengen het ideaal van ‘zero’ restafval in de papierindustrie steeds dichterbij. “Duurzaamheid zit de papierindustrie in de genen,” zegt directeur Henk Lingbeek van DS Smith De Hoop Mill. Dat manifesteert zich in hergebruik van proceswater, nieuwe toepassingen voor ingenomen plastic, winning van restwarmte, opwekken van solaire energie, productie van biogas en recycling van papier. Maar ook in zuivering van afvalwater om rivieren schoon te houden, van belang voor plant en dier. “Hergebruik van producten en grondstoffen wordt al toegepast voordat de term circulaire economie mainstream werd.”

 

Excursie 19


Zorg en welzijn 2.0

Slimme oplossingen in de gezondheidszorg vergroten de zelfstandigheid van mensen en verbeteren de kwaliteit van zorg. De gemeente Apeldoorn stimuleert om die reden samenwerking tussen de branches Zorg en ICT, in het streven informatietechnologie ondersteunend te laten zijn aan meer efficiency in de zorg. Dat sluit aan bij de maatschappelijke opgave van dit moment en de decentralisaties: betere zorg tegen lagere kosten. De gedachte is dat het beter is zorg zoveel mogelijk rondom mensen te organiseren en de patiënt/cliënt centraal te stellen.

Zorginnovatie vergroot niet alleen de zelfredzaamheid van burgers, maar verbindt ook de zorg- en welzijnssector. Tijdens de excursie naar Gelre Ziekenhuizen in Apeldoorn werden congresgangers vanmiddag ‘meegenomen’ naar de patiënt en ‘zorgverlener 2.0’. Klaas Stoter, voorzitter van het samenwerkingsverband Kerngroep Zorg Apeldoorn: “Patiënten en cliënten met meerdere diagnoses ervaren nu lang niet altijd een samenhangende zorg en behandeling.” Hoe het anders zou kunnen, vernamen zij tijdens deze 1,5 uur durende themasessie rondom ‘integrale zorg dichtbij’. Patiëntportalen, apps voor zelfmanagement, slimme domotica-oplossingen en een digitaal planbord in de verpleging en andere cross-overs passeerden de revue.

 

Excursie 20


Apeldoorns belle epoque: grandeur van toen en nu

Apeldoorn maakte rond 1900 een flinke groeispurt. De oude dorpskern veranderde in een winkelhart met een elegante uitstraling, een van de mooiste winkelstraten van Nederland. De voormalige Dorpsstraat werd omzoomd door tientallen nieuwe panden in art-nouveaustijl, ook wel Jugendstil. Veel typische art-nouveau-elementen werden ‘uitgewist’ door het aanbrengen van betimmeringen en luifels. Zo ontstond een groot verschil tussen de ‘onderwereld’ (winkelfaçades) en de ‘bovenwereld’, die nog grotendeels getuigt van het luisterrijke verleden.

In 2014 startte de gemeente Apeldoorn het Uitvoeringsprogramma Binnenstad. Een speerpunt is de instelling van een Gevelfonds, dat eigenaren stimuleert historische gevels op te knappen en de boven- en onderwereld te verbinden. Een ontwikkeling die sterk wordt toegejuicht door de Stichting Erfgoedplatform Apeldoorn, een platform van organisaties die zich bezighouden met lokale cultuurhistorie. De stichting was tijdens deze excursie vanmiddag gastvrouw. Dat een aantal eigenaren al een beroep deed op het fonds, konden congresgangers met eigen ogen zien tijdens een ontspannen stadswandeling. De groep was erg geïnteresseerd in de wandeling en toonde vooral belangstelling voor de ontwikkeling van Apeldoorn vanaf rond 1900. Ze vonden de huidige ontwikkeling van de gevels in de Hoofdstraat Noord erg interessant. Het SAM en het Gevelfonds werpen duidelijk hun vruchten af. De wandeling eindigde bij Het Achterom, een proeflokaal in hartje stad, waar het Apeldoornse stadsbier Veluwsche Schavuyt wordt gebrouwen en getapt in een monumentaal pand.

 

Excursie 21


Cultuur op een kluitje

In Apeldoorn is een aantal instellingen voor cultuur en kunsteducatie geclusterd in het zogenoemde Cultuurkwartier. Het betreft CODA (museum, bibliotheek en archief), Gigant (poppodium en filmhuis), Markant (centrum voor cultuureducatie) en ACEC (centrum voor kunst en debat en bedrijfsverzamelgebouw voor zelfstandige creatieven).

De instellingen lieten de deelnemrs tijdens deze excursie kennismaken met de kracht, diversiteit en een prikkelend aanbod van het Cultuurkwartier. Na de ontvangst in CODA, waar Reinders vertelde over de ontstaansgeschiedenis van het cluster en het belang van cultuurparticipatie, mochten zij ook de tentoonstellingen bezoeken. Daarna maakten zij kennis met CODA Junior: de plek waar CODA haar drie functionaliteiten van museum, archief en bibliotheek voor jeugd en jongeren op één plek samenbrengt en waar kinderen kunnen spelen, lezen, gamen en studeren. Aansluitend konden de congresgangers in Gigant in de popzaal genieten van bandcoaching en in Markant mochten zij deelnemen aan open lessen. De afsluiting vond plaats in ACEC, waar onder het genot van een drankje en een eindpresentatie van de bands in Gigant nog kon napraten over de inspirerende middag.

 

Excursie 22


Weer meedoen met Project Talent

Voor inwoners die zowel een uitkering krijgen als zorg en ondersteuning, valt het niet mee zelfstandig te participeren. De gemeente Apeldoorn voorzag dit en sorteerde vier jaar geleden voor op de decentralisaties AWBZ en Participatiewet met het Project Talent. Project Talent laat mensen met een grote afstand tot de reguliere arbeidsmarkt, zonder sollicitatieplicht maar mét een zorgvraag iets terugdoen voor hun uitkering op een locatie in hun eigen wijk. Door rekening te houden met beperkingen, maar vooral door uit te gaan van hun talenten, krijgen kwetsbare inwoners arbeidsritme, het gevoel ertoe te doen of ‘een reden om ’s ochtends op te staan’, zoals één van de cliënten zegt. Tijdens de excursie deze middag, op één van de ontmoetingsplekken van Project Talent, toonde Marike Hafkamp hoe het project is opgezet en wat het tot een succes maakt. Want dat is het: inmiddels doen ruim 700 personen mee aan begeleid vrijwilligerswerk op 40 locaties!

 

Excursie 23


Geblaat in Hoenderloo – bestuurders in het stro

Blatende schapen en gehinnik van paarden maakte de ontvangst bij de Hoenderloogroep extra bijzonder. Gezeten op strobalen werd een groot gezelschap bestuurders ingewijd in de geluksmomenten, struikelblokken en kwetsbaarheden waar bestuurders, ambtenaren en bewoners mee te maken krijgen bij het nieuwe samenspel tussen overheid, ondernemers en burgers. Deelsessies over de persoonlijke droom, het werken aan Hoenderloo, stadslab Apeldoorn en een tocht met de huifkar brachten verschillende dilemma’s en moedige voornemens van bestuurders aan het licht. Belangrijkste inzicht: durf te doen! Experimenteer op alle vlakken, accepteer de risico’s, zoek de gezamenlijke dromen en werk van daaruit aan het verbeteren van je dorp, buurt of stad.

 
_BT Clear

VNG JAARCONGRES - Dichtbij, Dialoog & Democratie - 2 en 3 Juni 2015 Apeldoorn

_BT Clear