Een bezoek aan de beursvloer


Voordat het plenaire programma begint, is er tijd voor koffie, thee en een praatje op de beursvloer. Oude contacten worden aangehaald en nieuwe contacten worden gelegd. Iedere standhouder heeft zijn eigen strategie om zo veel mogelijk congresgangers naar zijn stand te trekken en staat op de beursvloer met zijn eigen doelen. Sommige standhouders knallen van de vloer en delen gadgets uit, maar een groeiend aantal houdt het liever rustig en bij de eigen kracht van hun producten en diensten. De meeste congresgangers gaan met een goedgevulde congrestas het middagprogramma in.

 
_BT Clear

Een bijzonder stilleven

In de stand van VNG Connect op het werkgeversplein staat een glazen box die direct de aandacht trekt, want erin zit een bijzonder stilleven. “Een soortement verbandtrommel", legt Erik Brekelmans uit. “Door het verbinden van medewerkers verbind je eigenlijk ook gemeenten, dat is de boodschap.” Brekelmans is werkzaam bij VNG Connect: een initiatief om medewerkers van de VNG en medewerkers van de gemeente de mogelijkheid te geven om samen aan de slag te gaan en van elkaar te leren, door middel van detacheringen over en weer. “Dit initiatief zijn we zo’n anderhalf jaar geleden begonnen en is nu redelijk succesvol. Veel mensen zijn vanuit de VNG naar de gemeente gegaan en andersom. Vandaag willen we voor namelijk naamsbekendheid geven aan dit project.”

 
_BT Clear

Vensters voor bedrijfsvoering

Op het werkgeversplein spreken we ook Sander Mooij van het Kwaliteitsinstituut Nederlandse Gemeenten (KING), die samen met stichting ICTU werkt aan het project Vensters voor bedrijfsvoering: een benchmark waarmee men de bedrijfsvoering van gemeenten inzichtelijk wil maken. “Dat gaat niet alleen over aparte onderdelen van bedrijfsvoering op zich, het is juist een integraal project. We proberen feiten aan beleving te koppelen. Wij vinden het belangrijk dat gemeenten transparantie bevorderen. Ons project richt zich op zowel managers als bestuurders. Met deze laatste groep hopen we vandaag en morgen contact te leggen om onze boodschap uit te dragen. Momenteel hebben we een kwart van de gemeenten als deelnemer, dus veel gemeenten in de overige driekwart hopen we een dezer dagen te inspireren!”

 
_BT Clear

VNG GemeenteTrainee: leren door te doen

Nieuw op het VNG Jaarcongres is dit jaar het Werkgeversplein: een plein waar negen organisaties samen zes stands delen die zich alle richten op werkgeverschap. Het plein heeft een eenduidige uitstraling, maar organisaties presenteren zich met hun eigen logo. Naast APG, VNG Verzekeringen, VNG Connect, SBCM, BIOS, KING, A+O fonds Gemeenten en het College voor Arbeidszaken staat ook VNG GemeenteTrainee op dit plein. “Ons doel is vandaag vooral om contact te leggen met bestuurders, traineeship te promoten en proberen nieuwe gemeenten te enthousiasmeren voor traineeships. Dat doen we door hun uit te leggen hoe jong talent te vinden, te boeien en te houden", aldus Bart-Jan Hiehle. “Leren doe je vooral door te doen, en dat is ook wat we willen uitbeelden met de twee modellen in onze stand", vult Marc Latuputty aan. “Enerzijds kun je gaan vergaderen om iets uit de knoop te krijgen, maar je kunt het ook gewoon gaan dóen. Daar leggen we vandaag de nadruk op, dat is ons motto vandaag. Dat is ook de reden dat gemeenten ons zouden moeten inhuren. Trainees hebben een frisse kijk op zaken en zijn creatief. Dat is een enorme meerwaarde.”

 
_BT Clear

Flipperen bij Leeuwendaal

De stand van Leeuwendaal kun je niet missen: groots verlicht en interactief met drie flipperkasten. “Om je tussen alle serieuze zaken door even lekker uit te leven", zegt Raoul Schildmeijer. Leeuwendaal is een adviesbureau gericht op HR en organisatieontwikkeling voor de publieke sector en werkt dus ook veel voor gemeenten. “We ontwikkelen niet alleen de beste oplossingen op het vlak van personeel en organisatie, maar we zorgen er vooral ook voor dat die oplossingen werken in de praktijk. Door jarenlange ervaring hebben we geleerd dat het VNG Jaarcongres zich er voor ons vooral voor leent om contacten (opnieuw) aan te halen, om leuk, kort contact met iemand te hebben en vluchtig iets door te spreken, maar ook dat de beursvloer zich niet leent voor het voeren van grote debatten. De contacten die we hier leggen, zien we dan graag op een later moment nogmaals terug. We doen het daarom nu al een aantal jaren zo, en dat werkt goed. We werken zo veel voor gemeenten, dat we ons hier graag willen laten zien.” En dat is gelukt!

 
_BT Clear

De bibliotheek als hart van de samenleving

"Ik weet niet of mijn haar wel goed genoeg zit voor een foto, hoor, maar je vragen wil ik natuurlijk graag beantwoorden", zegt Ria Oudega vrolijk. “De bibliotheek is vandaag aanwezig op het VNG Jaarcongres om het maatschappelijk belang van de bibliotheek te onderstrepen. Ik ben zelf werkzaam in de beste bibliotheek van Nederland, het mooiste gebouw van Nederland met zeven prijzen in Arnhem en daar zie je wat de bibliotheek in de stad betekent. Niet alleen voor educatie en laaggeletterdheid, maar als hart van de samenleving. Dat willen we aan alle partijen overbrengen", vertelt Oudega enthousiast.

“Wij hebben een enorm bereik. Hoeveel boeken denk je dat wij uitlenen, vraag ik vaak aan mensen. Anderhalf miljoen! In Arnhem alleen al, hè? Wij hebben 41.000 leden, dat is meer dan een kwart van de bevolking van Arnhem. Kom daar maar eens op, bij welke onderneming dan ook. Wij hopen daarom dat het VNG Jaarcongres ons veel nieuwe contacten brengt en ik hoop zelf dat ik mensen kan prikkelen die ietwat cynisch tegenover de bibliotheek staan. De bibliotheek kost wellicht veel geld, maar je moet kijken naar wat het oplevert aan maatschappelijk rendement. Daar gaat het om.”

 
_BT Clear

Gezonde stand Jongeren Op Gezond Gewicht

 

De groene en rode appels vallen meteen op in de stand van Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG). “JOGG is een landelijke stichting die streeft naar een omgeving waarin een gezonde leefstijl de normaalste zaak van de wereld is voor alle kinderen en jongeren”, zegt Lisa van Antwerpen. “Samen met gemeenten en andere partners, zoals scholen en sportverenigingen, gaan we de strijd tegen overgewicht bij jongeren aan. Dat wil zeggen dat we een integrale, duurzame en lokale aanpak opstellen om de jeugd in de lokale omgeving gezonder te maken.” 83 gemeenten werken al met de JOGG-aanpak. “Waar overgewicht onder jongeren in veel Europese landen toeneemt, is Nederland een uitzondering. Een resultaat om trots op te zijn. Tijdens het VNG Jaarcongres komen we veel wethouders uit JOGG-gemeenten tegen. Wat leuk om te zien hoe enthousiast zij zijn over de JOGG-aanpak in hun gemeente!”

 
_BT Clear

Op speeddate met Nederlands Jeugdinstituut

 

Romantische kaarsjes, roze rozen en mint in hartvormige blikjes bij de stand van het Nederlands Jeugdinstituut. Toepasselijk, want er wordt vandaag gespeeddate bij hét expertisecentrum over jeugd en opvoeding.

“Het is heel druk geweest, ik heb al 1500 blikjes uitgedeeld aan bezoekers van onze stand”, vertelt Senior Communicatieadviseur Jakobien Groeneveld. “Dat is goed, want door langs te komen bij onze stand, kun je als bestuurder gratis advies inwinnen over opvoedings- en onderwijsvraagstukken.” Het Nederlands Jeugdinstituut is een overheidsorganisatie die gemeenten helpt een beeld te krijgen van de jeugdzorg. “Sommige gemeenten hebben te maken met maar liefst tweehonderd zorgaanbieders, dan is het moeilijk kiezen. Ook hebben gemeenten niet altijd een beeld van waar bewoners behoefte aan hebben en hoe de cijfers eruitzien: hoe vaak is er bijvoorbeeld sprake van kindermishandeling en hoe vaak vormt alcohol een probleem? Wij hebben die cijfers voor gemeenten paraat.”

“Bestuurders die informatie zoeken of vragen hebben over jeugd en opvoeding nodigen we van harte uit langs te komen bij de stand of om een kijkje te nemen op onze website. We hebben gemeenteadviseurs in huis. Indien gewenst kunnen zij ook langskomen.”

 
_BT Clear

Wecycle: zet gemeentelijke afvalverwerking op de kaart

 

Hoe staat uw gemeente op de kaart? Bij de stand van Wecycle ontdekt u het. Ook ziet u hoe uw gemeente het op het gebied van afgifte van e-waste doet ten opzichte van andere gemeenten in het land. Wecycle is uitvoerder en verantwoordelijk voor de verwerking van afval bij gemeenten. Adviseur Erik van der Schans: “We werken samen met negentig procent van de gemeenten en zorgen al vijftien jaar voor de verwerking van hun afval. Toch zijn we niet bij alle bestuurders bekend. We hebben vooral te maken met mensen op de werkvloer en beleidsmedewerkers. Daarom is het leuk om een stand op de beurs te hebben. Voor een gemeente is het interessant om te zien hoe zij ervoor staat en voor ons is het interessant om bestuurders te spreken.”

 
_BT Clear

VNG JAARCONGRES - Dichtbij, Dialoog & Democratie - 2 en 3 Juni 2015 Apeldoorn

_BT Clear