Excursies


_BT Clear

Excursie 1


Managementtraining door de apen

Welke vorm van leiderschap past bij uw gemeente, uw organisatie of binnen uw college of raad? Dat waren de vragen die centraal stonden tijdens de excursie naar het intens groene, in tropenstijl aangelegde dierenpark Apenheul. In het unieke park waar primaten zich vrij bewegen tussen bezoekers, gingen de deelnemers op zoek naar parallellen met de eigen organisatie, medewerkers of collega’s en werd er aandacht besteed aan de vraag of hun eigen managementstijl aansluit op de context waarin zij werken.

 

Excursie 2


De etalage van de monarchie

Paleis Het Loo in Apeldoorn is de etalage van de monarchie. Dat konden de congresgangers deze middag zelf ervaren met een bezoek aan de expositie over de legendarische keizerin Sisi. Het nationaal museum presenteert vijf eeuwen Nederland en Oranje. “Het is een mooie uitdaging telkens de verbinding te leggen tussen het paleis als locatie, de geschiedenis van het paleis en het hedendaagse koningschap,” vindt Michel van Maarseveen, directeur van het ruim 300 jaar oude Paleis Het Loo.

Sinds het overlijden van koningin Wilhelmina is Het Loo geen vorstelijke residentie meer, maar ‘een paleis voor het volk’. Vanaf 1984 is dit voormalige Koninklijk Paleis na een grondige restauratie opengesteld voor publiek. “Het Loo als de etalage van de monarchie, de enige plek eigenlijk in Nederland waar bezoekers permanent het hofleven kunnen ervaren,” aldus Van Maarseveen. De chronologische reeks vertrekken geeft een beeld van drie eeuwen bewoning door de Oranjes, terwijl de tuinen de sfeer van de 17e eeuw ademen. Deze plek vertelt steeds andere verhalen met een vorstelijke touch, in wisseltentoonstellingen die zeer uiteenlopende doelgroepen aanspreken.

 

Excursie 3


Serious gamen bij Defensie

Congresgangers die ware thrillseekers zijn, kwamen vanmiddag aan hun trekken tijdens de excursie naar de Koning Willem III Kazerne in Apeldoorn. Serious gamen was een van de programmaonderdelen.

In de kazerne zijn het hoofdkwartier van het Operationeel Ondersteuningscommando Land (OOCL) van de Koninklijke Landmacht en tevens het Landelijk Opleidings- en Trainingscentrum van de Koninklijke Marechaussee gevestigd. Deze krijgsmachtonderdelen verzorgden een programma met spektakel. Veel animo was er voor de ‘schietbioscoop’. Een inval, een hinderlaag: de werkelijkheid werd in deze simulator perfect nagebootst. “De congresgangers doorliepen onder leiding van een instructeur een realistisch scenario,” zegt eerste luitenant Franklin Kramer, stafofficier toegevoegd Chef Staf OOCL. “In fracties van seconden moesten ze beslissingen nemen. Met echte wapens, maar dan zonder munitie.” Met de rake schoten op het scherm lieten de deelnemers aan het bezoek aan de Koning Willem III kazerne zien dat ook zij hun mannetje of vrouwtje staan. De rondleidingen en de uitleg bij het militaire materieel maakte het gevoel compleet om een middag in het soldatenleven te zijn.

Naast oefening in de simulator was er een interactief programma over de maatschappelijke meerwaarde van ons leger. Kramer: “Binnen de landsgrenzen wordt in toenemende mate een beroep gedaan op de krijgsmacht. Militairen ondersteunen gemeenten en veiligheidsregio’s bij grootschalige calamiteiten. Ze kunnen worden ingezet bij de handhaving van de openbare orde en veiligheid, tijdens grootschalige doorzoekingen, evacuaties of als er in één keer veel mensen moeten worden opgevangen.”

 

Excursie 4


Het Madurodam van Kroondomein Het Loo

Tijdens het middagprogramma was het mogelijk een frisse neus te halen in een van de meest romantische parken van Nederland: het Paleispark in Apeldoorn.

Kroondomein Het Loo bestaat sinds 1684, toen het gebied werd aangekocht door stadhouder Willem III. Een miniatuur van dat grote landgoed is het Paleispark. Rentmeester Arno Willems noemt dit deel van het landgoed, ooit aangelegd als ontspanningplek voor de vorstelijke bewoners van Paleis Het Loo, “het Madurodam van Kroondomein Het Loo”. Maar vergis u niet in klein, want het park omvat nog altijd 650 hectare, rondom slot Het Oude Loo. Dat ondervonden ook de excursiegangers.

De excursie begon met een inleiding door rentmeester Arno Willems, die de bezoekers met grote passen door de geschiedenis van Kroondomein Het Loo voerde. Daarna mochten zij zelf de stappers aantrekken en volgde een wandeling van ruim een uur door het Paleispark. De deelnemers maakten kennis met een zeer gevarieerd landschap van vooral bos en hei, met lanen, gazons, vijvers en bijzondere bouwsels. Het Paleispark is door mensenhanden gemaakt, maar wordt tegenwoordig ‘natuurvolgend’ beheerd, aldus de rentmeester. “Dat wil zeggen dat we met de natuur meewerken en haar laten zien zoals ze is. Dat levert een fantastisch landschap op en helpt mee de kosten te beperken.”

 

Excursie 5


Vliegveld als proeftuin voor duurzame ontwikkeling

Vliegveld Lelystad is aangewezen als ‘twin-airport’, naast ‘mainport’ Schiphol. Dat biedt nieuwe kansen voor kleine regionale vliegvelden. Teuge Airport bijvoorbeeld, in de gemeente Voorst, tussen Apeldoorn en Deventer, waar de congresgangers vanmiddag tijdens deze excursie ontvangen werden.

Zakencharters, rondvluchten, maar ook vluchten voor milieu-inspectie en politie zoeken als gevolg van deze ontwikkeling een andere ‘thuisluchthaven’. “De regelgeving is hier hetzelfde, de commerciële druk minder groot,” zegt directeur Meiltje de Groot. “Teuge is een proeftuin voor duurzame ontwikkelingen. Er wordt bijvoorbeeld gewerkt aan zuinige en stille vliegtuigmotoren. En we hebben het eerste energieneutrale havendienstgebouw van Nederland. De luchthaven herbergt tevens het grootste paracentrum in ons land.”

Onder andere Meiltje de Groot sprak tijdens deze middag over de wijze waarop gewerkt wordt aan het bevorderen van draagvlak bij inwoners. Tijdens een korte wandeling konden congresgangers het fraaie Weteringse Broek ervaren, waarbij zijn hun ogen flink de kost moesten geven. De winnaar van de vragenronde kreeg namelijk een rondvlucht aangeboden!

 

Excursie 6


Epicentrum van de paardensport

Het Veluwse Ermelo is het epicentrum van de Nederlandse paardensport. Op het uitgestrekte complex van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) en het Nationaal Hippisch Centrum bouwen sport en fokkerij aan de toekomst.

Tijdens deze excursie beleefden de deelnemers vanmiddag hoe ruiters, menners en trainers de taal van de edele viervoeters spreken. “Niet alleen verbale commando’s bepalen de interactie, maar ook lichaamstaal en oogcontact,” zegt Bob van Asselt, hoofd van het Nationaal Hippisch Centrum. “Hoe krijgt Edward Gal het voor elkaar dat Glock’s Undercover N.O.P. precies die dingen doet die de jury wil zien, zonder dat wij zien wat Edward doet?” In een workshop ervoeren de congresgangers dat dit alleen kan door hecht teamwerk van mens en dier. De paardensport is toegankelijk voor iedereen, van meisjes van vier met een pony tot topruiters. Ook was er een rondleiding georganiseerd over het 26 hectare omvattende complex, met stallen, paddocks, rijhallen, wedstrijdterreinen, outdoorpistes en meer hippische voorzieningen. De middag werd afgesloten met een Après Chéval. Er kon worden nagepraat met prominente vertegenwoordigers van het ‘paardenvolk’.

 
_BT Clear

VNG JAARCONGRES - Dichtbij, Dialoog & Democratie - 2 en 3 Juni 2015 Apeldoorn

_BT Clear