Deelcongres 7 t/m 13


_BT Clear

Deelcongres 7

Gelukkig in Apeldoorn: stadsinitiatieven in het sociaal domein

Terwijl gemeenten zich bezighielden met de decentralisaties in het sociaal domein en zich richtten op de transities, zetten burgers maatschappelijke initiatieven op. Hoe moeten gemeenten zich verhouden tot deze initiatieven? En wat betekent dit voor de transformatie? Tijdens het deelcongres Gelukkig in Apeldoorn kregen bestuurders hierin meer inzicht.

Met ruim vijftig bezoekers was het een gezellige drukte op het deelcongres. Na een korte inleiding van Pieter Hilhorst in de oude ambachtschool, waarbij hij in een georganiseerd Apeldoorns 3D-lab reflecteerde over wat maatschappelijke initiatieven waard zijn en wat je rol als bestuurder kan zijn, ging de deelnemersgroep uiteen. Per groepje werden twee stadsinitiatieven bezocht. Het doel? Je verplaatsen in de initiatiefnemers en ontdekken tegen welke dilemma’s ze aanlopen in relatie tot de lokale overheid.

De bestuurders lieten zich gewillig onderdompelen in de initiatievenscène. Ze bezochten projecten op het gebied van zorg en welzijn, bijvoorbeeld buurtcoöperatie Zuid doet Samen en een burgercollectief in de Ridderbuurt. Ook een tijdelijk park, beheerd door de tuinders van Groei en Bloei, in samenwerking met verslavingszorgcliënten van Omnizorg, werd bezocht. Het was een inspirerende middag, waarbij bestuurders de studenten en de stadsinitiatieven de docenten waren.

Deelcongres 9

De toekomst voorspellen met Big Data

De toepassingen van Big Data zijn overal. Enkele gemeenten ontwikkelen eigen intelligence, andere gemeenten willen verschillende data aan elkaar koppelen om fraude en criminaliteit te bestrijden. Tijdens het deelcongres werd ingegaan op de vragen: wat is Big Data? Welke mogelijkheden zien grote technologiebedrijven? Wat kan dit voor gemeenten betekenen? Wat mag wel en wat vinden we als overheid onverantwoord? Relevante vragen voor burgemeesters, wethouders en gemeentesecretarissen. Zij werden tijdens het deelcongres enthousiast gemaakt over de mogelijkheden voor hun eigen gemeente.

De belangrijkste boodschap van dit deelcongres was bewustwording creëren van het feit dat gemeenten heel veel informatie hebben. Deze informatie zouden ze meer kunnen gebruiken, bijvoorbeeld om de dienstverlening te verbeteren, meer en betere sturingsinformatie te kunnen generen (cijfers ter onderbouwing van beleid), maar ook om burgerparticipatie te stimuleren. Dit deelcongres heeft inspirerende praktijkvoorbeelden gegeven maar ook is er gewerkt aan kritische bewustwording (integer omgaan met persoonsgegevens bijvoorbeeld).

Ook is er gesproken over de wens om data op bepaalde manier te ontsluiten om de informatievoorziening van de raad en de burgers te verbeteren. Stel als overheid open data beschikbaar en sluit aan bij bestaande initiatieven, is het devies. Het deelcongres werd gehouden in het Centre of Excellence for New Media Technologies (CoE). Een inspirerende plaats waar getalenteerde nieuwkomers, zoals studenten en start-ups, gebruik kunnen maken van hightech faciliteiten en expertise.

 

_BT Clear

Deelcongres 10

Positieve gezondheid als samenwerkingskader

Bent u gelukkig en positief gezond? Denkt u weleens na over duurzame inzetbaarheid of vitaliteit? Deze vragen stonden vanmiddag centraal tijdens het deelcongres dat georganiseerd werd door IZA, VNG en de coöperatie VGZ.

In deze inspirerende middag werden handvatten en inzichten aangereikt waarmee bestuurders in hun gemeente aan de slag kunnen. Arts-onderzoeker Machteld Huber promoveerde op het concept Positieve gezondheid. Zij lichtte het onderwerp toe vanuit een wetenschappelijk standpunt. Mevrouw Walg van de Noordelijke Maasvallei gaf inzicht in hoe zij en haar collega’s binnen hun gemeente positieve gezondheid weten te vertalen naar beleid. Daarnaast was er tijd voor een praktijkcasus waarin bestuurders zelf konden ervaren hoe zij hun inwoners recht kunnen doen en hoe mensen ondanks beperkingen kunnen meedoen. Ten slotte werden zij uitgedaagd om met elkaar te onderzoeken wat dit betekent voor het beleid in hun gemeente.

Deelcongres 11

Raad voor het openbaar bestuur: praat mee over de toekomst van de lokale democratie

Vanmiddag vond op een prachtige locatie – restaurant De Boschvijver in de bossen van Apeldoorn – het deelcongres van de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) plaats. Rond de honderd bezoekers waren aanwezig, uit alle geledingen. Met veel enthousiasme gingen zij onder leiding van de Rob in gesprek over de lokale democratie.

Jacques Wallage, Rob-voorzitter en oud-burgemeester gemeente Groningen, opende de bijeenkomst en sprak over de uitdagingen voor de lokale democratie. Kort maar krachtig: de democratie is aan onderhoud toe. Aan de slag dus, onderhoud moet je niet uitstellen, dan wordt het alleen maar duurder en lastiger. De Rob-raadsleden Marcel Boogers (hoogleraar innovatie en regionaal bestuur, Universiteit Twente) en Milo Schoenmaker (burgemeester gemeente Gouda) introduceerden vervolgens in een korte pitch de thema’s van de workshops Toekomst van de lokale democratie en de Democratische legitimiteit van samenwerkingsverbanden. In de workshops gingen de aanwezigen onder leiding van dhr. Boogers en dhr. Schoenmaker in gesprek over beide thema’s.

In de workshops ontsponnen zich interessante discussies. De aanwezigen deelden hun inzichten uit de lokale praktijk. In beide workshops bleek dat het proces van besluitvorming net zo belangrijk is als het product. Democratie en bestuur is bovendien meer dan alleen de regels en de kaders. De inzichten en dilemma’s worden gebruikt als input voor de advisering van de Rob over beide thema’s; de adviezen zullen later dit jaar verschijnen. Na afloop van de workshops sloot de heer Wallage de bijeenkomst af met een korte samenvatting van de discussies. Een oproep aan de aanwezigen om in gesprek te gaan met de maatschappij, met burgers. Een inspirerende middag, en een geslaagd deelcongres!

 

_BT Clear

Deelcongres 12

Maatschappelijke meerwaarde in de praktijk

Onder leiding van Job Cohen en met Scott Douglas van de Universiteit Utrecht als gids heeft vanmiddag in een plezierige en open sfeer een verkenning plaatsgevonden naar de bruikbaarheid van het begrip public value – maatschappelijke meerwaarde voor de gemeentelijke praktijk. Daarbij werd de strategische driehoek van Mark Moore, hoogleraar aan Harvard, met als hoekpunten publieke waarde, legitimatie en steun en operationele capaciteit, als inspiratiebron gebruikt.

Bestuurders Ben Visser (Scherpenzeel) en René Peters (Oss) gaven hun persoonlijke kijk op dit begrip, en net als bij het plenaire gedeelte gingen de deelnemers in groepjes gericht met elkaar in gesprek. Dat leverde meer dan genoeg gespreksstof op, resulterend in een aantal vragen aan zowel wetenschap als praktijk die nog nadere studie vergen. Dit deelcongres kwam voort uit een seminar dat op 18 mei jl. heeft plaatsgevonden, in samenwerking tussen de Universiteit Utrecht en enkele andere partijen, waaronder de VNG. Daarbij stonden cases rondom jeugdzorg en asielzoekers centraal en waren internationale geleerden (onder wie Moore zelf) aanwezig, alsmede een aantal VNG-bestuurders. Die combi blijkt vruchtbaar te zijn: er wordt nagedacht over een vervolg.

Deelcongres 13

Samen radicalisering voorkomen: kan dat?

Onder leiding van dagvoorzitter Theo Weterings, burgemeester gemeente Haarlemmermeer en voorzitter van de VNG-commissie Bestuur en Veiligheid werd vanmiddag een groep congresgangers aan het denken gezet over het fenomeen radicalisering.

Een actueel onderwerp, want de aanpak van radicalisering houdt de samenleving en de overheid flink bezig. De deelnemers kregen een kijkje in de rol die wijkagenten, jihadisme-experts én andere partners kunnen vervullen in de preventieve aanpak van radicalisering. Daarnaast werd er ook uitgebreid aandacht besteed aan de mogelijkheden om families en de sociale omgeving van radicaliserende jongeren te ondersteunen.

"Gemeenten, neem de regie maar zorg dan ook dat je voldoende kennis hebt! De factsheet van VNG helpt je hierbij."

_BT Clear

VNG JAARCONGRES - Dichtbij, Dialoog & Democratie - 2 en 3 Juni 2015 Apeldoorn