Borrelen bij het Oude Raadhuis

Na een geslaagd middagprogramma is het... tijd voor een borrel! Nadat de meeste congresgangers tijdens een excursie of deelcongres al mooie delen van de gemeente Haarlemmermeer gezien hebben, treffen ze elkaar om 17.00 uur in het Oude Raadhuis. Onder het genot van culinaire hapjes van streekproducten en een drankje blikken enkele aanwezigen terug op de eerste congresdag.

_BT Clear

Adam Elzakalai begeleidde als wethouder van Sport in de gemeente Haarlemmermeer de excursie langs de multifunctionele sportvelden. “Ik mocht een hele bus vol met 50 enthousiaste mensen tonen wat een geweldige sportaccommodatie we hebben. We zijn naar twee sportcomplexen geweest, naar sportcomplex koning Willem Alexander en het honkbalcomplex van de Hoofddorp Pioniers. Het was voor mij dus een thuiswedstrijd waarbij ik gastheer mocht zijn. Ik hoor hele goede berichten over het congres. Ik denk dat we heel erg trots mogen zijn op onze gemeente dat we dit konden doen.”

Daniël Kruithof is projectleider van de VNG en heeft deelcongres 16, ‘De kracht van design, innoveren met de samenleving’ georganiseerd. “Het was een geweldige interactieve sessie met stellingen en mooie presentaties van handhaving, publieke dienstverlening en sport, allemaal op een podium. Een erg geslaagde middag wat mij betreft.” De projectleider houdt van interactie, co-creaties en innovaties. “Ontwerpen helpt bij het vinden van duurzame antwoorden op hedendaagse vraagstukken.”

_BT Clear

Geerling Schippers, wethouder uit Tytsjerksteradiel, is vanmiddag naar het voormalig Floriade-terrein geweest waar gepresenteerd werd hoe het toen was en wat er nu van over is. “Een kleine spin-off vanuit de tijd van toen en een ondernemer heeft verteld hoe hij het opgepakt heeft om het terrein internationaal te promoten. De algemene indruk van het congres is heel goed. De ontvangst was goed en het is een mooie locatie, allemaal prima.” Morgen is de heer Schippers er zeker ook bij: ”Plenair, alles, ik maak alles mee!”

Jan Bevers, wethouder in Gemert‐Bakel heeft een paar zorgboerderijen bezocht. “Vanuit het sociaal domein ben ik natuurlijk geïnteresseerd in vernieuwingen. Er waren twee zorgboerderijen, één voor ouderen die dementerend zijn en de andere voor mensen met een verstandelijke beperking of met niet-aangeboren hersenletsel. Erg interessant om te zien. Omdat ik in mijn portefeuille jeugdzorg, Wmo en de participatiewet heb, ben ik altijd op zoek naar hoe mensen op een slimme manier ondersteuning krijgen. Ik ben geïnteresseerd in hoe anderen het doen en wat je kunt meenemen. Van sommige dingen kreeg ik vanmiddag wel de bevestiging dat we goed bezig zijn, maar op andere punten denk ik wel dat we duurzaam naar oplossingen moeten zoeken. Dat is ook wel de rode draad op het congres; iedereen is hier op zoek naar innovatie en duurzaamheid en hoe we dat met elkaar vorm kunnen geven.”

_BT Clear

Jasper Muskiet is trainee bij de VNG en voor hem is het zijn eerste congres. Hij deed vanmiddag mee aan het deelcongres over public value in het lokaal bestuur. De keuze voor dit deelcongres was voor hem logisch: “Ik heb een jaar geleden mijn afstudeerscriptie geschreven over publieke waarden bij het lokaal bestuur, bij gemeenten. Ik vind dat een heel boeiend onderwerp en ik wilde in de praktijk horen wat anderen er van vinden. Tijdens dit deelcongres kon ik met andere bestuurders ook naar andere onderwerpen kijken dan alleen naar het sociaal domein.” Het congres bevalt hem goed: “Ik kijk mijn ogen uit, boeiende onderwerpen die besproken worden en voor de rest natuurlijk een netwerkfeestje.”

José Lapré is medewerker externe betrekkingen in de gemeente Haarlemmermeer en is heel druk geweest met de organisatie van het VNG Jaarcongres: “Ik ben vandaag ook alleen maar bezig geweest met het opbouwen. Maar het gaat super, we krijgen alleen maar complimenten van mensen. De burgemeester heb ik net gesproken en die krijgt ook alleen maar complimentjes over de organisatie.” Het was dan ook een enorme klus: “Met zes mensen zijn we bijna een jaar bezig geweest om alles te organiseren. De excursies, deelcongressen, borrel, plenaire sessie en een diner voor 1400 mensen. Je hebt er zolang naar toegeleefd en dan is het moment ineens daar. We lopen allemaal een beetje zo van: raar, het is straks weer afgelopen.”

_BT Clear

Mariëtte van Leeuwen, wethouder van Zoetermeer, kon het middagprogramma niet meemaken: “Ik was aan het voorbereiden voor morgen. Morgen hebben we natuurlijk algemene ledenvergadering en als bestuur is het belangrijk dat we dat goed voorbereiden. Ik vind het tot nu toe een heel geslaagd congres, indrukwekkend, goed georganiseerd, een perfecte sfeer en de zon helpt ook mee. Ik zie allemaal tevreden mensen. Dat stemt ons ook tevreden.” Op de vraag of ze al weet waar het volgend jaar is, heeft ze helaas nog geen antwoord: “Ja, dat gaan we niet verklappen!”

Miriam Oosterwijk‐Keulers, gemeentesecretaris in Tiel, was vanmiddag niet bij het deelcongres of een excursie. “Wij hadden een middagprogramma met het collegae op het terras. En met colleges uit de buurgemeenten. Ik vond het heel leuk en nuttig. We zijn vanochtend wel naar het plenaire programma geweest, dat vond ik erg interessant. Ik hoorde verdeelde reacties, maar ik vond vooral dat Marjan Minnesma een erg inspirerend verhaal had. Vanmiddag hebben we dus een excursie op het terras gehouden, een beetje netwerken in de zon.”

_BT Clear

Renate van der Zee‐Tjia heeft het deelcongres in Corpus bezocht. “Ik werd getriggerd door het onderwerp. Het leek me leuk om een keer naar Corpus te gaan, dus besloot ik het nuttige met het aangename te verenigen.” De reis door de mens sluit totaal niet aan bij haar functie als Adviseur Subsidies en Contracten op het gebied van cultuur bij de gemeente Enschede. “Maar het was wel de moeite waard.” De juriste is dit jaar voor het eerst bezoeker van het VNG Congres. “Ik vind het erg interessant, zowel het ochtend‐ als middagprogramma was boeiend. En het is ontzettend leuk en goed georganiseerd.” Is ze er volgend jaar weer? “Wellicht”, aldus Van der Zee-Tjia.

Roald Helm, wethouder in Purmerend, heeft meegedaan aan het deelcongres voor het sociaal domein. “Meestal doe ik excursies, maar ik wilde dit keer wel eens een deelcongres meemaken.” Het is hem goed bevallen: “Het hele congres is mooi; ik ben nu zes jaar wethouder en ik ben er altijd bij, het college van Purmerend is sowieso altijd voltallig. Ik vind het bijzonder leuk, met goede sprekers en genoeg mogelijkheden om te netwerken. En je komt natuurlijk overal in het land. Dit keer heeft mijn vrouw me gepest. Ze zei: “Heb je geen koffertje bij je?” Maar ik ga vanavond gewoon naar huis, nu is het een thuiswedstrijd.” Of het congres ooit in Purmerend georganiseerd wordt, weet Helm niet. “We hebben op dit moment niet zo’n grote accommodatie waarin je bijna 3000 mensen kunt onderbrengen. Ook qua hotelfaciliteiten redden we het niet, maar het blijft wel een wens.”

_BT Clear

Trees van der Paard, wethouder sport in Den Helder was onder de indruk van haar excursie. “Ik heb meegedaan aan een actief programma waarbij we het nieuwe sportcomplex hebben bezocht. We zijn eerst bij het zwembad geweest en hebben een presentatie gezien van schoonzwemmen. En we hebben bij de turners gekeken. Ik was zeer onder de indruk van wat ze hebben gedaan, zowel het hele complex als de opbouw en de investering. Ik heb genoten en ben goed geïnformeerd. Het hele congres is goed opgezet. Alle elementen worden belicht. Er zijn genoeg mogelijkheden om te netwerken en om je te laten informeren. Ik krijg het idee van een soort receptie; heel vrijblijvend en heel gezellig.”

_BT Clear