Avondprogramma:

een heerlijk hapje eten en dan... Voetjes van de vloer!

_BT Clear

Een bezoekje aan de beursvloer, inspirerende sprekers tijdens de plenaire sessie, een excursie of deelcongres in de gemeente Haarlemmermeer en smullen van diverse lekkernijen bij de borrel bij het Oude Raadhuis… Verschillende programmaonderdelen van de eerste congresdag zitten erop. Tussen 19.00 uur en 19.30 uur komen de congresgangers aan bij het Cultuurgebouw. Er worden vegetarische gerechten uitgeserveerd. Heerlijk! Voordat de voetjes van de vloer gaan, kijken congresbezoekers terug op de eerste congresdag.

_BT Clear

Ab van der Hulst vermaakt zich uitstekend tijdens het avondprogramma. Tijdens zijn eerste termijn als raadslid in Soest en Soesterberg is dit zijn eerste landelijke congres. Het vegetarische eten vond hij lekker, maar wel een beetje te weinig. “Ik had het ook wel verwacht, want voor zoveel man is het knap om dit uit te serveren.” Verder vond Van der Hulst het een mooie dag. “Alleen jammer dat ik vanmiddag binnen heb gezeten tijdens het deelcongres over regionale samenwerkingen. Het is zulk mooi weer. Maar goed, we hebben ook altijd wat te klagen hè.”

Gert‐Jan Kusters, gemeentesecretaris in de gemeente Deurne is erg te spreken over het vegetarische diner. “Het was prima, hartstikke goed. Ik heb er van genoten.” Zijn collega laat weten dat ze ook nog een extra toetje toegestopt hebben gekregen. De gemeentesecretaris was sowieso erg te spreken over de bediening. “Ze waren heel erg vriendelijk en we hebben bij de borrel ook nog verschillende hapjes gehad.” Kusters heeft een hele leuke dag gehad. “Het treffen van mensen, het bij elkaar komen van mensen, dat is het goud van deze dag.“

_BT Clear

Hetty Tindemans-van Tent, wethouder van de gemeente Valkenswaard staat te genieten van haar cappuccino als we haar aanspreken. “Ik vond vanmorgen het plenaire programma goed. Een breed programma met veel items die alle gemeenten raken. Het middagprogramma vond ik inhoudelijk wat minder. Ik ben uiteindelijk naar de bijeenkomst over de participatie van vluchtelingen gegaan. Maar ook daar miste ik wel een beetje de meerwaarde van het samen delen: wat kun je wél doen? Het sociaal domein zit in mijn portefeuille. De deelcongressen over dit onderwerp, waren al niet zo ruim vertegenwoordigd, maar uiteindelijk is het deelcongres dat ik wilde bezoeken uitgevallen. Dus dat was wel jammer. Het vegetarische eten vond ik erg bijzonder. Ik vind het sowieso een fijne plek hier. Het is een leuke locatie om elkaar te ontmoeten, lekker te zitten en te kletsen. De locatie is top. Volgend jaar ben ik er weer bij!”

Hubert Vos, burgemeester van Asten wil het liefst over wielrennen praten en dan vooral over Fausto Coppi, zijn grote held. Daar kan hij uren gepassioneerd over praten. Het is al zijn dertigste VNG Jaarcongres en over die van dit jaar is hij wat minder te spreken. “Vanmorgen tijdens het ochtendprogramma had ik veel last van het geroezemoes en het duurde me iets te lang. Neelie Kroes is natuurlijk super, maar die had ik al een paar keer op televisie gezien. Dus ik vond het ochtendprogramma te weinig inspirerend in vergelijking met andere jaren. Dan had ik altijd weer ideeën en dat had ik nu niet.” Als middagprogramma heeft Vos de stelling van Amsterdam gedaan, waarin verteld werd over de forten en vestigingen van de hoofdstad. “Dat was interessant en de ontvangst hier bij de gemeente was mooi, maar het eten vanavond vond ik wat te weinig. Al met al dus een congres met goede en minder goede aspecten.”

_BT Clear

Terwijl Judith Keijzers-Verschelling, wethouder van de gemeente Waalwijk staat te praten met collega-bestuuders, spreken we haar aan en vragen we wat ze van de dag vond. Keijzers: “Zoals altijd is het een leuke dag om mensen te ontmoeten. Ik ben veel bekenden tegengekomen. Voor mij is dat het belangrijkste van het congres. De plenaire sessies vanmorgen vond ik ook erg interessant, met name de sessie van Marjan Minnesma. ’s Middags ben ik naar de excursie van de luchtverkeersleiding geweest. Ik had gehoopt om naar de toren te gaan, maar dat bleek er niet in te zitten. Jammer, maar ik heb wel heel veel gezien en gehoord. Op de vraag wat ze van het eten vond, antwoordt Keijzers: “Ik moest even aan het vegetarische menu wennen, maar het was prima en genoeg. Ik ben hier nu voor de zesde keer en volgend jaar ben ik er weer bij!”

Samir Bashara is wethouder van de gemeente Hoorn. “Het eten vond ik plantaardig, maar de keuze hiervoor vond ik erg goed. Er zit een goede boodschap achter, namelijk dat het hartstikke lekker is, maar ook duurzaam, gezond en verantwoord”, aldus Bashara. Samir is een van de jongere wethouders, 34 jaar. “Ik heb ook wel veel contact met andere jongere wethouders, ik ken er genoeg. Er is een gestage groei van jonge wethouders in besturend Nederland. Ik ben nu twee jaar wethouder in de gemeente Hoorn, maar ik ben al voor de derde keer bij het VNG Jaarcongres. Mijn algemene indruk is dynamisch; er is veel te doen, het is goed georganiseerd en het loopt geolied.”

_BT Clear