Neelie Kroes, plenair spreker

“Durf eens in zee te gaan met een start-up”

Wat kunt u met de nieuwe economische werkelijkheid van zzp’ers en start-ups en wat vraagt dat van de manier waarop ambtelijke molens draaien? Daarover ging Neelie Kroes – ambassadeur van StartUp Delta tijdens de plenaire sessie in gesprek met twee ambitieuze, jonge ondernemers. Haar boodschap voor bestuurders: “Durf eens in zee te gaan met een start-up. Risicomijdend gedrag is de dood in de pot.”

Kroes stelt de zaal voor aan twee veelbelovende start-ups. Hedwig Hensman, medeoprichter van DUS Architects en Actual, een online platform om bouwonderdelen online te ontwerpen en 3D te printen en Django Lor, medeoprichter van Quiver. Quiver maakt informatiebeveiligingsproducten die ‘meereizen’ met het document. De afzender bepaalt hoe, wanneer en waar de informatie gezien mag worden.

Beiden hebben risicomijdend gedrag van bestuurders aan den lijve ondervonden. “Bestuurders hebben de neiging om niet in zee te gaan met een start-up, omdat ze menen risico te lopen als ze dat doen”, vertelt Lor. Terwijl die stelling nergens op gebaseerd is, valt Kroes hem bij. “Ze zijn strijdlustig om het allerbeste en meest innovatieve aan te bieden en leveren maatwerk.”

Ook voorzitter Jan van Zanen schuift aan bij het gesprek. “Ik voel me geen vertegenwoordiger van de bierkaai, maar gemeenten kunnen wel een grote rol spelen bij het versnellen van ontwikkelingen.” Kroes roept hem op om start-ups de kans te geven om zich in gemeentehuizen te kunnen presenteren, en ook volgend jaar zou ze graag een start-up plein zien op de beursvloer van het VNG Jaarcongres. Dat ziet in elk geval Hensman wel zitten: “Dan willen wij de stands wel printen!”

_BT Clear
_BT Clear